fbpx
6.3 C
София

Стивън Хокинг отново предупреждава за опасностите от AI революцията

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Мнозина са тези, според които „изкуствен интелект“ е поредната изкуствена фраза на маркетолозите, които искат да ни продадат нещо старо в нова опаковка, но също толкова много са тези, които говорят за „революция“, за възхода на интелигентните системи, за невронни мрежи, които успяват с безпогрешна точност да кажат, че на снимката срещу тях има коте, а не жираф, за дълбочинно и машинно обучение и за какво ли още не. Истината е, че сме още далеч (ако въобще някога достигнем) до напълно самоосъзнат изкуствен интелект, но има хора, които желаят ние да сме подготвени, когато такъв се появи. Един от тези визионери е безспорно известният физик и астроном Стивън Хокинг. Тази седмица той говори отново за това какво може да означава един пробив в областта на AI изследванията за човечеството. Според него той може да се използва за създаването на унищожителни автономни оръжия и създаването на механизми за тотален контрол от силните на деня. Според него, нещата може да стигнат толкова далеч, че да бъде сложен на всичко постигнато от нас досега. Но в същото време, човек може да го използва, за да достигне нови равнища в развитието си, стига да осъзнаем рисковете от него.

„Ние прекарваме много време в изучаване на историята, което, нека си го кажем честно, в повечето случаи представлява история на глупостта. Така че това е добра промяна – че хората искат да изучават вместо това бъдещето на интелекта“, сподели той в сряда при откриването на Центъра Левърхюлм за бъдещето на интелигентността към Кеймбриджския университет.

Потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. С инструментите, предоставени ни от тази технологична революция, ние ще можем да поправим някои от щетите, нанесени на естествената среда от последната подобна революция – индустриалната. И разбира се ще се опитаме да унищожим напълно болестите и бедността. Всеки аспект на нашия живот ще бъде трансформиран. Накратко казано, успеха в създаването на изкуствен интелект ще е най-голямото събитие в живота на нашата цивилизация. Но това може също така да бъде нашия последен момент, освен ако не се научим да избягваме рисковете. Изкуственият интелект ще донесе и опасности, като мощни автономни оръжия или нови начини за тези на върха да потискат мнозинството. Освен това, той ще окаже огромно влияние и на нашата икономика. Изкуственият интелект ще е или най-доброто или най-лошото нещо, случило се на човечеството и все още не знаем кое от двете ще се случи“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини