Стив Возняк предупреди за опасността от използването на услуги в облак

2
61

Стив Возняк е един от специалистите, чието мнение винаги има значение и се търси от производителите и застъпниците за нови технологии и продукти. Тези, които се занимават с разработването на услуги в облак обаче няма да останат особено щастливи от мнението му по този въпрос. В скорошно интервю Возняк открито изрази притесненията си от тази нова технология.

Той заяви, че е истински притеснен от идеята всичките му данни да се съхраняват някъде във виртуалното пространство, нарече услуги в облак като цяло „ужасяващи“ и предрече, че в следващите пет години всички ще си имаме големи неприятности точно с тях.

С оглед на това, което се случва напоследък, прогнозата му може дори да бъде наречена „оптимистична“. Все пак, само преди няколко дни беше хакнат Twitter акаунта на един от най-популярните технологични сайтове – Gizmodo – само защото хакерите получиха достъп до облака на бившия автор на сайта Мат Хонън.

Според Возняк, качвайки файловете си в облак, ние преставаме да ги притежаваме. Вместо това те стават притежание на компаниите, чиито сървъри поддържат въпросния облак. Тези компании имат цялата свобода да използват данните и съдържанието ни по какъвто начин си искат. Когато от една страна се страхуваме от хакери, а от друга – от самите фирми, които пазят данните ни – тогава наистина разбираме притеснението на Возняк.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари