Стив Возняк: Скоро хората ще бъдат домашни любимци на роботите

0
36

Всеки от нас се замисля за бъдещето, но колко са онези, които си дават сметка, че ни очаква мрачна реалност, в която роботите ще вземат всичко в своите ръце и ще ни превърнат в обикновени играчки?

Не, това не е сюжетната линия на някой нов научнофантастичен филм, а гледната точка на съоснователя на Apple Стив Возняк.

Според Воз е въпрос само на време изкуственият интелект да осъзнае, че е по-умен и по-силен от нас и да ни отнеме водещата роля. Вместо обаче направо да ни унищожат, според него машините ще ни заробят и превърнат в свои домашни любимци.

„Те ще са по-умни от нас и ако това е така, то със сигурност ще осъзнаят, че се нуждаят от нас. Ние ще бъдем като семейният домашен любимец, с който да си играят и за когото да се грижат“, посочва Возняк по време на изказването си на форума Freescale Technology в Остин, щата Тексас.

В известен смисъл това изказване представя леко променена гледна точка от страна на Стив Возняк, който до скоро предричаше, че роботизираното бъдеще ще бъде „мрачно и много лошо за хората“. Сега обаче според него е по-вероятно да ни чака не унищожение, а просто по-различна роля в живота.

„Машините са умни и ще знаят, че трябва да поддържат баланса в природата, а ние хората сме част от него. Сега вече не ме е страх, че ще бъдем заменени от машините. Те няма да ни погубят, а дори може да гледат на нас като на първоначалните богове на този свят“.

А кога може да стане това?

„След стотици години“, счита той.

Съоснователят на Apple не е единственият, който таи страхове за непознатия изкуствен интелект на бъдещето. В последно време водещи фигури от технологичния свят като Бил Гейтс, Елон Мъск и Стивън Хокинг също изказаха предупреждения за надвисналата заплаха за човечеството, която произлиза от изкуствения интелект.

„Аз съм сред онези, които се притесняват от свръхинтелигентните машини“, обяви самият Гейтс през януари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари