Стотици предполагаеми имейл измамници бяха арестувани при глобална акция на ФБР

0
310

Четиримесечна операция на американското правителство за установяване и сваляне на предполагаема групировка от имейл измамници доведе до 281 ареста по целия свят. Министерството на правосъдието обяви във вторник резултатите от мащабна международна операция за спиране на т.нар. „Схеми за компрометиране на бизнеса“.

Сред лицата влизат хора, които работят в сферата на обществените услуги, извършват банкови преводи и разпращат фалшиви имейли, с които насочват предприятията да изпращат преводи към контролирани от тях банкови сметки.

Арестите включват 167 предполагаеми измамници от Нигерия, 74 от САЩ, 18 от Турция и 15 от Гана, съобщиха от DOJ. Останалите арести са из Европа, Азия и други африкански страни.

Измамите са били фокусирани върху масов имейл спам с предложения за примамване на потенциален романтичен партньор, печалби от лотария, наемане и покупка на недвижими имоти, продажби на автомобили, предложения за работа и прехвърляне на лично наследство на случайни имейл потребители.

Кой е бил обект на измамите?

Много от жертвите са били възрастни хора, но бизнесът също е бил под прицел. Органите на реда са иззели близо 3,7 милиона долара по време на арестите. Парите, които са били откраднати от физически лица и предприятия обаче са в пъти по-големи, казват от DOJ.

„Министерството на правосъдието обедини усилията си за предприемане на агресивни действия за сваляне на престъпната групировка, която основно е действала срещу американските граждани и предприятия, чиято дейност е включвала компрометиране на електронните пощи на фирми, с крайна цел пренасочване на банкови разплащания към лични сметки на измамниците.

Всеки, който участва или замисля подобни схеми, трябва да бъде наясно, че няма да остане дълго незабелязан и безнаказан.“, заяви в изявление заместник главния прокурор Джефри Росен.

През изминалата година ФБР е арестувала 74 предполагаеми измамници по целия свят по обвинения в кибер – финансови измами.

Миналата седмица ви съобщихме, че една от най-големите заплахи за бизнеса, за която масово предприятията си правят застраховки, са именно имейл атаките. Те дори изпреварват рансъмуер атаките и материалните щети по брой случаи и стойност на генерираните загуби.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари