fbpx
7.8 C
София

Стотици пътници и авио служители са били отровени по време на полет през последните години

Най-четени

Опасните химикали, които биват изпускани от самолетите във въздуха, през последните няколко години са отровили стотици пилоти, екипаж и пътници. И в продължение на няколко години този проблем е бил замитан по килима.

Това е основното заключение от едно ужасяващо разследване, публикувано в четвъртък в The Los Angeles Times. Механичните проблеми и течовете могат да замърсят въздуха, който преминава през двигателите, а вдишването на тези газове може да доведе до дългосрочни здравни последици, редица заболявания, тежки мозъчни увреждания и дори смърт. Това е сериозен проблем, който едва наскоро започна да привлича сериозно внимание.

Огромен, незабелязан проблем

LA Times изчислява, че в предпандемичните времена тези така наречени „изпарения“ от самолетите са се случвали в рамките на около пет полета всеки ден в САЩ, при всички авиокомпании – и проблемът не е изчезнал с появата на COVID-19.

И все пак не е имало мащабни проучвания за опасността и вредата на тези изпарения, нито са отчитани дългосрочните последици, които причиняват те върху човешкото здраве, а както става ясно авиокомпаниите активно игнорират усилията за привличане на внимание към проблема и предлагане на опити за неговото разрешаване. Според разследването Boeing дори е отказала да инсталира сензори за качеството на въздуха, аргументирайки се, че показанията им могат да бъдат използвани срещу авиокомпаниите в потенциални съдебни искове.

Проблеми, заметени под килима

Съществува само един модерен самолет, Boeing 787 Dreamliner, който използва нова система за разпределение на въздуха, при който въздухът от двигателите, не достига до пасажерите на полетите.

Част от причината проблемът да бъде толкова лесно пренебрегван е, че в много случаи симптомите на отравяне изглеждат незначителни в първите часове, а често възникват спорове дали те изобщо са причинени от опасните газове, или са продукт на други вредоносни фактори в живота на пътниците. Това позволява вината и проблемите да бъдат много лесно потулени, без да бъде потърсена отговорност на производителите на самолети и авиокомпаниите.

В разследването като  пример се дава полет 3455 на Southwest Airlines през юни 2019 г., в рамките на който самолетът е евакуиран и пилотът е отстранен с инвалидна количка поради изпарения, които са нарушили координацията и адекватността на действията му. Когато пътниците питат какво се е случило, авиокомпанията е казала, че състоянието на пилота е причинена от миризмата на гниещ джакфрут, който един от пътниците е пренасял. Здравните експерти, консултирали LA Times казват, че обяснението е несъстоятелно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини