Компанията за информационна сигурност и интернет защита Emsisoft изнесе доклад за рансъмуер атаките към американски учреждения през настоящата година. Данните са смущаващи: поне 621 правителствени институции, училища, колежи, доставчици на медицински услуги и университети са засегнати от криптовирус само през първите девет месеца на тази година. Вследствие на тези атаки са били нарушавани сериозно дейностите на общини, доставянето на медицински услуги, стигало се е до затваряне на училища.

„Няма причина да вярваме, че тези атаки ще намалеят в близко бъдеще“, споделя в изследването главният технологичен мениджър на Emsisoft Фабиан Восар. „Пред организациите се представя лесен избор: да се подготвят сега или да платят по-късно“. Според авторите на изследването, в този случай използването на застраховане срещу киберинциденти може да увеличи печалбите на престъпниците, отколкото в нормални ситуации, и да даде стимул за последващи атаки. Поне 68 са държавните, общински и местни учреждения, които са пострадали в рансъмуер атаки в САЩ през 2019, като тук влизат и широко отразени в медиите случаи, като тези с Балтимор, Мериленд и Ню Бедфърд, Масачузетс.

Що се отнася до образователните институции, то са регистрирани 62 инцидента, оказали пряко влияние на 1051 отделни училища, колежи и университети. 491 са успешните атаки към доставчици на здравни грижи. Това е довело в някои случаи до връщането на пациенти от отделенията за оказване на спешна помощ и отменяне на запланувани операции.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари