Оригиналът е на Александър Игумнов (aragont) и е публикуван в един от най-големите руски технологични портали habr.com. Игумнов предлага нещо, за което досега не сме чували да е пробвано. Това е съвсем елементарен тест за наличието на COVID-19, който всеки може да направи. Засега няма категорично потвърждение доколко е верен този тест, но нищо не пречи всеки да пробва и да сподели, и по този начин да помогне за съставянето на по-подробна статистика, която би могла да е полезна за всички.


Преди две седмици купих от близкия павилион ултравиолетово фенерче като подарък на един мой приятел по случай неговия рожден ден. Когато го проверявах дали работи както трябва, неочаквано забелязах, че ноктите на двете ми ръце светят по странен начин. С така наречената „Черна светлина“ се срещам не за първи път и общо взето зная, кое трябва да свети под въздействието на ултравиолетовата светлина и кое не. Много добре знам, че ноктите на здравия човек не трябва да светят по този начин.

По-внимателният преглед на другата ръка и на ноктите на краката показа, че по този начин светят наскоро израсналите горни половинки на ноктите и на 20-те пръста. Изглежда красиво, но е твърде необичайно.

Да отбележа, че в реалността това се вижда по друг начин – светенето е светло синьо без зелен отенък. Снимката по-горе е направена със светодиодна фотосветкавица, която добави по-топла светлина, а автоматичният баланс на белия цвят направи така, че това светене изглежда по-скоро като тюркоаз.

Към края на месец декември се разболях от COVID-19, което съвпадна с появата на това странно светене на ноктите в началото на март тази година. За да проверя тази догадка, реших да проверя как изглеждат ноктите на моите приятели и познати под въздействието на същата светлина от същото ултравиолетово фенерче. Нямам чак толкова много познати, които да са преболедували COVID-19, а освен това лакираните нокти на жените често светят в тази ултравиолетова светлина и реших да не включвам момичета при тези тестове.

По този начин, от хората, които са преболедували от COVID-19 се събра следната минимална статистика:

  • Мъж на 59 години. Ноктите на пръстите на ръцете светят на разстояние 10-12 мм от корена. Боледувах от COVID-19 от 24 декември 2020-та до 15 януари 2021 година, когато дадох отрицателен PCR тест. От 28.12.220 вземах лекарството „Коронавир“ (фавипиравир, б.пр), а в началото на месец януари ми биха четири инжекции хормони. От 15 януари до днес приемам лекарството „Ксарелто“ (Xarelto или Ривароксабан, б. пр.). Снимката е направена на 09.03.2021 година.
  • Мъж на 66 години. На 10.03.2021-ва се забелязва съвсем слабо светене на ноктите на пръстите и на двете ръце, което се засилва към техния връх. Боледувах от COVID-19 в началото на месец декември миналата година. Не съм приемал „Ксарелто“.
  • Мъж на 34 години. Боледувах през месец март 2020-та и не съм приемал каквито и да било специални лекарства. На 12.03.2021 година ноктите на ръцете изобщо не светят, но и на двата палеца на краката към края съвсем ясно се вижда ярка ивица.

Потърсих в Google „нокти светене|луминесценция COVID-19“ и се появиха само три резултата от Facebook, публикувани от козметици. Допълнително погледнах в Instagram, където се цитира единия резултат от Facebook, но нямаше нищо ново или полезно. От чуждестранните материали открих само една статия, в която се казва за появата на червени ивици под ноктите по време на боледуване от COVID-19, но няма нищо за светене под ултравиолетова светлина.

Защо пишат предимно маникюристки? Защото има такъв лак за нокти, който се преглежда под ултравиолетова светлина и защото UV се използва за диагностика на гъбични заболявания. Но в тези статии малко странно се прави връзка с приемането на лекарството фавипиравир. Последния от тестваните от мен хора изобщо не е приемал лекарства срещу новия коронавирус, а и моите нокти продължават да светят близо до корените два месеца след като спрях да приемам каквито и да било лекарства срещу COVID-19.

Надявам се, че ще има достатъчно гикове или просто потребители, които имат ултравиолетово фенерче или някаква UV лампа, за да проверят няколко десетки подобни случая и може би ще успеем да направим колективно откритие в диагностиката на COVID-19, което ще се окаже полезно за всички.

Ето и две доста страшни снимки на тази странна луминесценция на ноктите на ръцете под въздействието на UV фенерче. Тези снимки са направени при чиста ултравиолетова светлина, която не е „замърсена“ от светодиодна фотосветкавица и не е направен баланс на бялото. Така много по-добре се вижда областта, която свети:


В уеб портала habr.com коментарите вече са много. От по-интересните можем да отбележим, че авторът на този материал не е правил тест на ноктите на хора, които не са боледували от COVID-19. Но коментиращите са направили подобни тестове и твърдят, че няма подобно светене на ноктите при хората, които не са се заразявали с новия коронавирус. Появи се и информация, че тези светещи зони не се появяват и при хората, които са боледували лека форма на COVID-19. Всичко е все още твърде неясно и може би ние можем да допринесем с нещо със своите коментари.

3.6 13 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари