fbpx
6.1 C
София

Страните от ЕС окончателно се съгласиха да забранят колите с ДВГ от 2035 година

Най-четени

Европейските законодатели убедиха 27-те държави членки на ЕС да се съгласят с план, който на практика забранява продажбата на автомобили и микробуси, задвижвани с конвенционално гориво. Това трябва да стане до 2035 година. Те постигнаха съгласие да одобрят преразгледаните от Европейската комисия цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от леки и лекотоварни автомобили. Предложението на Комисията, което европейските законодатели подкрепиха още през юни, има за цел да намали емисиите, произвеждани от новите превозни средства от тези категории, със 100 % след 13 години. Това не би било постижимо без спиране на продажбата на автомобили с традиционно задвижване с обичайните горива. Както и без продажбата само на модели с нулеви емисии

Главният преговарящ от страна на Европейския парламент Ян Хуйтема заяви:

Придобиването и управлението на автомобили с нулеви емисии ще стане по-евтино за потребителите. Радвам се, че днес постигнахме споразумение със Съвета за амбициозно преразглеждане на целите за 2030 г. и подкрепихме цел от 100% за 2035 г. Това е от решаващо значение за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. и за повишаване на достъпността на екологично чистото шофиране.

Съгласно споразумението, новите автомобили трябва да отговарят и на изискването за 55-процентно намаление на емисиите на въглероден диоксид от 2030 година. Базовата стойност са нивата от 2021 г. Вановете трябва да отговарят на изискванията за 50-процентно намаление. 

Освен това в споразумението се посочва, че занапред съществуващото финансиране от ЕС трябва да се изразходва за преминаване към превозни средства с нулеви емисии и свързаните с тях технологии. Комисията също така обещава на всеки две години да публикува доклад, в който подробно да се описва напредъкът на региона към пътна мобилност с нулеви емисии, считано от 2025 г.

Европейският парламент и Съветът все още ще трябва да одобрят споразумението, преди то да стане официално.

Преди това могат да бъдат внесени промени. Според Ройтерс ЕС възнамерява да изготви предложение за това как да се продават автомобили, работещи с неутрални по отношение на въглеродния диоксид горива след 2035 г. 

Въпреки това автомобилните производители се подготвят за преминаването към превозни средства с нулеви емисии от известно време насам.

Правителствата по света вече приемат закони за борба с изменението на климата. Списъкът на автомобилните производители, които обещават да преминат изцяло на електрическо задвижване през следващите години, продължава да расте. Ford например обяви миналата година, че потребителските му автомобили ще бъдат изцяло електрически до 2030 г. GM има за цел да премахне емисиите от всички свои нови „лекотоварни автомобили“ до 2035 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини