Странна научна статия твърди, че в центъра на Земята ни има черна дупка

6
1585

Безумно странна научна статия твърди, наред с други неща, че в центъра на Земята има черна дупка.

И по някакъв начин тази статия в действителност беше публикувана в научно списание, Македонския вестник за медицински науки с отворен достъп – и предизвика истинско объркване в научната общност.

„Наскоро някои учени от НАСА потвърдиха, че в центъра на Земята може да има структура, подобна на черна дупка“, започва статията. „Ние показахме, че съществуването на живот на земята може да е причината за появата на тази черна дупка,  по същество представлява черна брана, която вероятно се е образувала от биологични материали като ДНК.“

Ситуацията става още по-странна с всеки следващ прочетен ред от статията, особено в момента, когато автора на публикацията, Mad Lib, добавя конспиративни теории и псевдонаучни термини.

„Размерът на тази ДНК черна брана е 109 пъти по-дълъг от размера на земното ядро. Чрез уплътняване на този дълъг обект се появява изкривяване във пространство-времето и се проявяват някои същински свойства на черните дупки.“, пише още авторът.

Когато изследователите и научната общност намери и даде гласност на публикацията тази седмица, която е била публикувана преди около година, но досега е привличала твърде малко внимание, те изразиха ужас както по отношение на съдържанието в статията, така и по отношение на това как тя се е озовала в авторитетно научно списание. Оформлението на статията и участващите в нея изглеждат като действителни изследователи от различни европейски университети. Но твърденията им за черна дупка, образувана от „нещо като ДНК“ са като заглавие от таблоид.

 

Пол Бърн, доцент по планетарна наука в Държавния университет в Северна Каролина казва следното:

„Най-вероятното обяснение, според математика от университета в Кеймбридж Сара Расмусен, е, че авторите умишлено са публикували нелепа статия, за да изложат „хищническите списания“, които претендират за авторитет и високо качество и контрол на статиите, но в действително прилага много малка проверка към материалите, които публикуват, често водени от финансовия интерес от събирането на таксите за публикуване на дадена статия.“

Като доказателство за твърденията на Расмусен, можем да кажем, че водещият автор на тази статия вече е публикувал статия преди година, в която говори за заплахата от хищническите научни списания, които преследват голям обем публикации.

И като последния пирон в ковчега, тя също така забеляза, че македонският журнал за медицински науки с отворен достъп преди това е бил компрометиран от авторитетния журнал Science през 2013 г., когато са установили, че сред статиите, за които се твърди че са рецензирани, съществуват много странни и псевдонаучни твърдения-

Така че, за щастие, изглежда, че най-вероятно няма черна дупка в центъра на земята, но със сигурност учените, които са публикували тази статия, са открили една друга черна дупка – в стандартите за редактиране и преглеждане на статиите в Македонския журнал за медицински науки с отворен достъп.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари