Струва ли си да залепяме уеб-камерата на лаптопа

6
432

Ако сте присъствали на хакерски събирания или на конференции с обсъждане на информационната безопасност, не може да не сте забелязали, че върху камерите на лаптопите са залепени непрозрачни лепенки. Към днешен ден тази практика стана широко разпространена в Германия, САЩ, Англия и в още много други страни.

 

Оказа се, че директорът на ФБР Джеймс Коби също залепя непрозрачна изолационна лента върху уеб-камерата на своя лаптоп. По време на лекция в Канон Колеж на тема безопасност на личните данни, шефът на американските специални служби каза: „Видях това в новините и реших да направя същото. Личният ми лаптоп е залепен по същия начин“.

 

Идеята за това не е сложна. Чрез поставянето на непрозрачни лепенки се предотвратява така нареченияt camfecting – несанкциониран достъп до камерата в лаптопа, таблета или смартфона на потребителя, без той изобщо да се досеща за това. Това прилича на параноя, но хакерите намират все повече начини да поглеждат през камерите на компютърните устройства.

Дали да се залепят камерите зависи от много неща. Ако сте с Windows XP, това е на практика задължително. Новите операционни системи защитават по-добре, но няма 100% защита. Ето защо залепянето на камерите с нещо непрозрачно към днешен ден не изглежда чак толкова лоша идея.

 

Само преди три дни Сноудън показа, как се осъществява 100% защита от следенето на правителствените служби. Сноудън просто взе поялник в ръка и махна високоговорителя и микрофона от смартфона. Това може да изглежда прекалено, но Сноудън счита че не съществува софтуер, който да осигури 100% защита от следенето и подслушването от страна на хакерите или специалните служби. На въпрос, как да се използва смартфона след премахването на негови основни детайли, Сноудън препоръча външни слушалки с вграден микрофон. Изглежда прекалено, но за хора като Сноудън си струва.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
A.comДаниел Десподовsaentistnbsstrdanchobg Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
A.com
A.com

Коя ще бъде първата фирма, пуснала на пазара смартфон без говорител и микрофон, но продаваща го с външни такива и рекламираща го като най-сигурният на света? А пред камерите – подвижни капачета вместо лепенки.

saentist
saentist

Blekberry още преди 10 години
не чак смартфон но се ползваше само с хендсфри

nbsstr
nbsstr

Преди 1-2 години имаше статия за това, че британските тайни служби са имали достъп до камерата на всеки лаптоп с Yahoo Messenger. И агентите си бяха направили богата колекция с тайно заснети „пикантни“ снимки. 🙂

danchobg
danchobg

Лампичката до камерата не е ли хардуерно задействана при включване на камерата? Има ли начин да се използва камерата без да свети индикатора?

stefanhht
stefanhht

Е, значи НСА вече знаят какъв красавец съм аз 🙂