6.7 C
София

Студенти представиха нов метод за безопасно онлайн банкиране

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Изследователи и студенти от Университета в Тюбинген представиха съвместно с GFT Technologies AG нов процес, който ще направи онлайн банкирането по-безопасно. Проектът им е наречен NFC-TAN.

Доктор Бен Боршерт от Института Вилхелм Шикард към Университета Тюбинген съобщава за Science News Daily, че проектът е патентован и разработен от студенти като част от тяхна курсова работа. NFC или Комуникация в близко поле (Near Field Comminication) представлява международен стандарт, който позволява на електронни устройства да обменят информация на късо разстояние едно от друго.

Когато клиентът на банката желае да осъществи паричен трансфер, тя му изпраща оторизиращ транзакцията номер или TAN (Transaction Authentication Number) за всяка една транзакция, която бива потвърдена едва след въвеждането на TAN-а. Практиката е тези номера да бъдат изпращани чрез SMS или да се генерират от специално устройство. „Оповестяването посредством текстово съобщение е удобен, но криещ рискове метод, тъй като той може да бъде прочетен от малуер в устройството и някой би могъл да се логне вместо потребителя от собствения му телефон и да влезе в сметката на човека“, обяснява Боршерт.

Новата технология NFC-TAN е близка до втория метод, при който се използва устройство за генериране на TAN, но в този случай, устройството е заменено от смартфона на потребителя. На неговия домашен компютър бива показан 2D код, който той сканира в устройството си, използвайки специално създадена за целта програма. След като на дисплея на телефона се появи потвърждаване на транзакцията, човекът доближава кредитната си карта до телефона. Картата генерира TAN и го предава на телефона посредством NFC. Според Боршерт, този метод е много по-надежден от SMS известяването и по-удобен от TAN генератора, тъй като не се изисква наличието на допълнително устройство и е по-евтин за използване. В момента един от четири телефона е способен за NFC, а много банки обмислят въвеждането на карти, които да могат да ползват NFC.

Учените планират да пуснат процеса на пазара с помощта на GFT Technologies, немска IT компания разположена в Щутгарт.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини