fbpx
-4.9 C
София

Студентка спечели награда за пластмаса от водорасли и рибена кожа

Най-четени

Пластмасовите изделия за еднократна употреба задушават нашите окени и убиват морските организми, но един млад дизайнер от Обединеното кралство може би е намерил решение, създавайки пластмаса от водорасли и рибни отпадъци, която току-що получи наградата Джеймс Дайсън.

Материалът, известен като MarinaTex е прозрачен, гъвкав биопластик, който се произвежда на листове и е предназначен да замени пластмасите за еднократна употреба като пластмасови торбички и опаковки за храни. Макар да изглежда като конвенционалната пластмаса, всъщност тя е направена от агар – естествено срещащо се вещество, намиращо се в червените водорасли – и рибена кожа и люспи, останали като страничен продукт от риболовната индустрия.

Кожата на рибата съдържа силни, но гъвкави протеини, докато агарът работи като свързващо средство за гелиране на материала в обща консистенция – и двата органични материала се комбинират, за да създадат био пластмаса, която е напълно разградима в природата.

Това не е първата биоразградима опаковка, направена от органични материали. На тазгодишния Лондонски маратон, британската компания Skipping Rocks Labs сервира на бегачите енергийни напитки и храни в опаковки направени от морски водорасли.

MarinaTex е рожба на 24-годишна студентка от университета в Съсекс, Люси Хюз, която създаде материала като част от последния си курс за дизайн на продукти, с което взе първата награда Джеймс Дайсън на стойност 35 000 долара.

Докато Хюз усъвършенства формулата на MarinaTex на печката в студентския си апартамент, тя се надява да разшири изображението до търговски жизнеспособен продукт.

„Пластмасата е невероятно удобен материал и в резултат на това станахме твърде разчитащи на нея като дизайнери и инженери. За мен няма смисъл да използваме пластмаса, произведена от изключително издържливи материали, за неща, чийто жизнен цикъл е по-малък от един ден“, каза тя за изобретението си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини