Студентка спечели награда за пластмаса от водорасли и рибена кожа

1
312

Пластмасовите изделия за еднократна употреба задушават нашите окени и убиват морските организми, но един млад дизайнер от Обединеното кралство може би е намерил решение, създавайки пластмаса от водорасли и рибни отпадъци, която току-що получи наградата Джеймс Дайсън.

Материалът, известен като MarinaTex е прозрачен, гъвкав биопластик, който се произвежда на листове и е предназначен да замени пластмасите за еднократна употреба като пластмасови торбички и опаковки за храни. Макар да изглежда като конвенционалната пластмаса, всъщност тя е направена от агар – естествено срещащо се вещество, намиращо се в червените водорасли – и рибена кожа и люспи, останали като страничен продукт от риболовната индустрия.

Кожата на рибата съдържа силни, но гъвкави протеини, докато агарът работи като свързващо средство за гелиране на материала в обща консистенция – и двата органични материала се комбинират, за да създадат био пластмаса, която е напълно разградима в природата.

Това не е първата биоразградима опаковка, направена от органични материали. На тазгодишния Лондонски маратон, британската компания Skipping Rocks Labs сервира на бегачите енергийни напитки и храни в опаковки направени от морски водорасли.

MarinaTex е рожба на 24-годишна студентка от университета в Съсекс, Люси Хюз, която създаде материала като част от последния си курс за дизайн на продукти, с което взе първата награда Джеймс Дайсън на стойност 35 000 долара.

Докато Хюз усъвършенства формулата на MarinaTex на печката в студентския си апартамент, тя се надява да разшири изображението до търговски жизнеспособен продукт.

„Пластмасата е невероятно удобен материал и в резултат на това станахме твърде разчитащи на нея като дизайнери и инженери. За мен няма смисъл да използваме пластмаса, произведена от изключително издържливи материали, за неща, чийто жизнен цикъл е по-малък от един ден“, каза тя за изобретението си.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Елементарно, Уотсън!
Елементарно, Уотсън!

Вместо да търсите как да правите пластмаса от рибени люспи, просто вдигнете цените на петрола и започнете да строите повече АЕЦ-и, за да има евтин ток. Тогава събирането на пластмасови отпадъци от океаните и рециклирането им ще се превърне в доходоносен бизнес. И само за 2-3 години няма да остане нито едно парченце във водата. Точно както стана с рапана в Черно море. Когато се появи преди 40 години, еколозите опищяха орталъка, че бил еко-катастрофа, щото нямал естествени врагове и щял да изяде всичките черноморски миди. Обаче смед няколко години като се научихме, че и рапаните стават за ядене, а… Виж още »