fbpx
0.8 C
София

Стъпка назад: ще „крачат” ли „роботи убийци” из Сан Франциско?

Най-четени

След остри противоречия, сблъсъци на политическо, експертно и гражданско ниво и почти сигурно „ДА” за излизането на т.нар. „роботи-убийци” от полицията на Сан Франциско, местните власти направиха крачка назад. И промениха решението си, с което първо разрешиха на униформените да използват роботите, оборудвани със смъртоносни оръжия. За новината предават всички водещи международни медии, а темата се следи с интерес не само в Съединените американски щати, а и по целия свят.

Миналата седмица – в края на ноември – предложението беше одобрено от общинските съветници и така те дадоха своето позволение на органите на реда да ползват роботи, които могат да убиват, но не при каквито и да е условия, а само в изключителни и извънредни ситуации. Но идеята бе посрещната с яростна критика от организации за граждански свободи. Така седмица по-късно градските власти смениха курса и единодушно решиха да паузират предложението, като въпросът беше изпратен на комисия за допълнително преразглеждане.

ПЪРВОНАЧАЛНОТО „ДА”

В края на ноември общинският съвет на Сан Франциско гласува, макар и не единодушно, да разреши на полицията да използва роботи, които могат да убиват. В конкретика всъщност мярката би разрешила на органите на реда да изпращат устройствата, пренасящи експлозиви, при извънредни обстоятелства. Такива, според приетия от градската управа документ, са например терористични атаки или масови убийства, каквито вече са виждани неведнъж в Съединените щати.

Пред световната агенция Би Би Си от градската полиция (SFPD) обявиха, че до момента, както и понастоящем не оперират с никакви роботи, които да са оборудвани със смъртоносна сила. Но в бъдеще може и да има сценарии, при които да се такава да е необходима и да може да се използва. По думите на говорителя на служителите на реда

„роботи може да бъдат оборудвани с експлозиви, за да разрушат укрепени структури, в които се намират въоръжени и опасни обекти“.

МНЕНИЯ НА ДВАТА ПОЛЮСА

Като всяка друга спорна тема, и тази монета има своите противоположни страни. С две думи: докато защитниците на мярката твърдят, че тя ще бъде използвана само при екстремни ситуации, то противниците на идеята смятат, че тя само ще увеличи милитаризацията на полицейските сили.

  • „ЗА“

Използването на роботи в потенциално смъртно опасни ситуации е решение за крайни случаи, увери в комюнике шефът на полицията в Сан Франциско Бил Скот.

„Живеем във време, в което масовото насилие зачестява. Нуждаем се от тази опция, за да спасяваме живота на хора, ако подобни трагедии се случат в града ни“.

Според комюникето единствено високопоставени полицаи ще могат да дават заповеди за използване на робот убиец.

От полицията на Сан Франциско вече притежава различни роботи, които управлява дистанционно и ги използва „при сигнали за бомба, опасни материали и при други инциденти, когато полицаите трябва да се държат на разстояние“.

Поддръжниците на новата мярка в Сан Франциско посочват още, че роботите убийци ще се използват единствено в екстремни ситуации. Например те ще бъдат полезни на полицейските служители да изведат от строя опасен индивид, без да излагат себе си, колегите си или гражданите на риск. Също така могат да бъдат използвани при задържане на заподозрени. Често, когато служителите на реда прилагат сила, те посочват, че са се почувствали несигурни и са били заплашени. Съответно ако робот бъде изпратен в подобна ситуация, няма да има причина да се прилага смъртоносна сила, тъй като няма кой да бъде застрашен.

  • ПРОТИВ

Противниците на предложението обаче се страхуват, че ако бъде прието, може би предстои ръст на полицейското насилие и бъдеще, каквото се описва във филмите за Терминатора. Според тези критици подобна идея отваря широко вратата за злоупотреба със сила. Д-р Катрин Конъли от организацията „Спрете роботите убийци“ заяви, че решението представлява „хлъзгав склон“, който може да дистанцира хората от убийства.

Същевременно според противниците на новите промени това може да доведе до още по-засилена милитаризация на полицията и до по-голямо полицейско насилие. През октомври тази година няколко компании в сферата на роботиката, включително Boston Dynamics, подписаха отворено писмо, в което заявяват, че роботите с обща употреба не трябва да бъдат превръщани в оръжие. В документа те пишат:

„Ние вярваме, че добавянето на оръжия към роботи, които се управляват отдалечено или автономно и които са широко достъпни за обществото и са способни да навигират в досега недостъпни локации, където хората живеят и работят, създават нови рискове за вреди и сериозни етични проблеми. Приложението на тези роботи като оръжие също така ще навреди на общественото доверие в технологиите, нанасяйки щети върху значителните ползи, които роботите ще донесат на обществото“

И още: няма отговор на въпроса кой точно ще носи отговорността при убийство на човек от полицейски робот – дали полицаят, който управлява робота, компанията, която го произвежда, или може би самият робот, питат скептиците. А общинският съветник Шаман Уолтън, който също е гласувал срещу въвеждането на въоръжените роботи, посочва:

„Смятаме, че защитаваме хората, като даваме на полицията повече оръжия и инструменти.“

Самият той все още не е видял доказателства, че това на практика работи, споделя градският надзорник.

„Това е ужасна политика и точно обратното на това как полицията би трябвало да използва роботите“, реагира чрез „Туитър“ Пол Шари, вицепрезидент на аналитичния Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Според него предимството на роботите е, че могат да създават повече разстояние между силите на реда и дадена заплаха – точно за да няма нужда нейният източник да използва смъртоносна сила. „Полицаите могат да използват множество средства, за да неутрализират нападател, без да го убиват – тейзъри, заслепяващи гранати, сълзотворен газ и др.“, подчертава той. И допълва, че решението на Сан Франциско, чийто пример може да бъде последван и от други градове, говори за „милитаризация на американската полиция“.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИДЕЯТА

Ако в крайна сметка предложението мине и събере подкрепа отново, след като засега е поставено на пауза, ето какво всъщност се очаква да се случи. Полицията ще може да използва роботи за убиване на хора в „ограничени спешни ситуации“ съгласно въпросната противоречива нова политика, одобрена от градските власти миналата седмица. Ръководителите на местната полиция са поискали да им бъде разрешено да използват роботи със смъртоносна сила в „изключително редки случаи срещу заподозрени в насилие като например масови убийци или атентатори самоубийци“. Така роботите биха могли да се използват и за да обезвредят заподозрени, които създават риск униформен или гражданин да изгуби живота си. Нововъведението ще даде възможност да се използват роботи за поставяне на експлозивен заряд, „способен да обезвреди или дезориентира упражняващ насилие въоръжен или опасен заподозрян, който заплашва да отнеме човешки живот“, по думите на униформени.

„Роботите, екипирани по този начин, ще бъдат използвани само за спасяване на невинни хора“

увериха още от силите на реда.

Мярката ще позволи на властите при екстремни ситуации да се доверяват на възможностите на роботи, оборудвани с експлозиви – например за да се премине през укрепени структури, зад които се крият опасни и въоръжение нападатели. Също така те ще могат да използват роботите и за дезориентиране и разсейване на въоръжени или опасни заподозрени, при които има риск да се отнеме живот. Важно е обаче да се отбележи, че органите на реда ще могат да прилагат роботите единствено след като вече са прибегнали до алтернативни тактики за деескалация. 

Въпросът е част от по-широк дебат в района на залива за това как да се балансират правомощията на полицията за борба с престъпността с помощта на съвременни технологии, като същевременно се защитават гражданските свободи. През септември местните власти позволиха на полицията в някои случаи временно да следи на живо записите от градското видеонаблюдение, въпреки силните възражения на обществени организации, свързани с възможностите за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

„УНИФОРМЕНИ” РОБОТИ В САЩ? НИЩО НОВО

Всъщност се оказва, че полицейските роботи не са нещо ново за Сан Франциско. Според говорителя на местната полиция Робърт Руека между 2010 г. и 2017 г. са били закупени 17 робота – 12 от които функционират.

„Всички тези роботи са способни да се справят със задържане на престъпници, критични инциденти, извънредни обстоятелства и изпълнение на заповед за оценка на подозрителни устройства“

, коментира Руека.

Машините могат да бъдат разделени на две категории: големи и средни роботи за дистанционно изследване или детониране на експлозиви и малки роботи за разузнаване и наблюдение в набелязани зони. Всички роботи, експлоатирани от SFPD, са с ограничена автономност и се контролират предимно от полицейски оператори. На изображението по-долу е показана военна версия на робота Talon – подобен робот се използва от полицейското управление на Сан Франциско.

Някои от роботите, които понастоящем са в арсенала на полицията в Сан Франциско, като Remotec F5A, например, могат да изкачват стълби, да вдигат над 85 килограма, да преодоляват бордюри, да обследват всякакви опасни ситуации и да се изправят сами, ако бъдат преобърнати. Нито един от тях обаче досега не е бил оборудван със смъртоносно оръжие.

ПРЕЦЕДЕНТЪТ В ДАЛАС

Подобен тип смъртоносни роботи вече се използват в някои части на САЩ. Първата неутрализация чрез използване на такъв от правоприлагащите органи в Америка е от 2016 г., когато полицията в Далас, Тексас използва робот, въоръжен с взривно устройство, за да елиминира снайперист, прострелял смъртоносно петима полицаи. А полицейското управление в Сан Франциско иска да бъде подготвено за подобни случаи.

В мотивите за разрешаването на роботите-убийци е посочен и случая в Лас Вегас от октомври 2017 г., когато стрелец откри огън от хотелска стая по музикален фестивал и уби 60 души. Ранените бяха стотици, а стрелецът в крайна сметка се самоуби.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини