Стюърт Маклийн представя уникална радио инсталация в шотландска гора

0
9

Известният със звуковите си инсталации Стюарт Маклийн и артистите Роби Колман и Джо Ходжис са подготвили една от най-уникалните инсталации в света на съвременното изкуство. В края на август тримата автори ще поставят в шотландската гора Галоуей FM предавател, който ще предава музика на десетки изпълнители в продължение на 24 часа, без да има кой да я слуша.

Тези, които искат да чуят песните ще трябва да отидат в гората. Нито един от траковете няма да бъде пускан повторно и файловете ще се трият веднага след като изпълнението им свърши. Що се отнася до избраното от тях място, гората Галоуей е първият „парк с тъмно небе“ във Великобритания, който е официално признат от асоциацията Dark Sky. Тази награда се присъжда на места с ниски нива на светлинно замърсяване, които са особено подходящи за гледане на звездите.

Това не е първото сътрудничество между тримата автори. През 2012 година те създадоха друга звукова инсталация в чест на Voyager Golden Records – фонографски записи пратени на борда на космическия кораб „Вояджър“. Авторите използваха две известни блус песни, които миксираха и след това пуснаха в парка Dark Skies. Пърформансът, също с продължителност от 24 часа, се проведе през октомври миналата година под наслов: „Музика, която не сте чували досега на място, където няма кой да я слуша“.

Тазгодишното събитие ще започне на 31 август по обяд и ще завърши точно след 24 часа. Радио предавателят, заедно с няколко слънчеви батерии и MP3 плейър ще бъде занесен до върха на хълм по средата на гората и поставен до голям обелиск наречен „Паметника на Мъри“. Ако в радиус от 5 километра има собственици на радио приемник, те ще имат възможността да слушат музиката. Ако няма – тя просто ще звучи в гората без да има кой да я слуша.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за