Супервирусът Flame получи команда за самоунищожение

1
79

Компютърният вирус Flame, останал незабелязан в продължение на няколко години, е получил от сървърите, чрез които се осъществява управлението му, команда за самоунищожение. Както съобщава антивирусната компания Symantec, инструкцията предвижда не само премахване на всички файлове на вируса, но и запълването на освобождаващото се място с произволни символи, за да стане възстановяването на зловредната програма невъзможно.

За момента остава неизвестно колко компютри са получили такава команда, но е очевидно, че това действие е предизвикано от откриването на Flame и началото на неговото изучаване и разследване с цел идентифициране на създателите му.

Както и откритият през месец юни 2010 г. компютърен червей Stuxnet, Flame е насочен срещу обекти, извършващи ядрени изследвания в Близкия Изток. Размерът на програмата е около 20 мегабайта, т.е. 20 пъти по-голям от този Stuxnet. Освен това, тя притежава много повече функции в сравнение с предшественика си и позволява проследяване на мрежовия трафик, регистриране на историята на натискане на клавишите, създаване на снимки на екрана, запис и предаване в компресиран вид на разговорите, проведени през микрофон, копиране на телефонния указател на свързани чрез Bluetooth с компютъра мобилни устройства и много други. Възможността за добавяне на допълнителни модули или премахване на вече съществуващи такива пък позволява промяна и увеличаване на функционалността на супервируса.

Kaspersky Lab изчислява приблизителната стойност на разработката на подобен мегавирус на около 80 милиона евро, което породи спекулации, че той също е създаден от разузнавателните служби на Съединените щати и Израел.

Основната маса инфектирани с вируса компютри е съсредоточена в Иран, като освен това висока концентрация на такива е отбелязана и в Ливан, Израел, Судан, Сирия, Египет, Саудитска Арабия и Унгария.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари