Новите рекордни изчислителни мощности на суперкомпютрите ще подобрят качеството на диагностиката и медицината и ще удължат човешкия живот. Сега съществуващите експертни системи, използващи IBM Watson, вече решават медицинските проблеми по-добре от специалистите и с времето ще стават все по-добри.

Развитието на суперкомпютрите ще направи медицината по-персонализирана и ще даде възможност за индивидуално лечение в зависимост от генотипа на всеки човек. Този подход ще увеличи продължителността на човешкия живот с 5-10 години, счита ръководителят на ирландския център за съвременни компютърни технологии (ICHEC) професор Жан-Кристоф Деспла.

Суперкомпютрите вече успешно се използват в медицината. В MGH, главната болница на Бостън, се използва компютърната система DGX-1 на Nvidia, която сравнява симптомите, анализите и историята на заболяванията на голям брой пациенти. DGX-1 се използва и за разработването на нови лекарства.

Суперкомпютърът Watson на IBM диагностицира рака и диабета, анализира рентгеновите снимки и проследява развитието на бременността. През следващите 2-3 години възможностите на този суперкомпютър ще се използват и в спешната помощ.

Порталът The Irish Times отбелязва, че суперкомпютрите на Nvidia и IBM съвсем не са най-мощните в света. На първо място в рейтинга на суперкомпютрите е китайският Sunway TaihuLight с изчислителна мощност 93 петафлопса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари