Суперкомпютърът WATSON ще изпълнява ролята и на продавач-консултант

0
25

Суперкомпютърът WATSON, създаден от IBM, вече усвои няколко професии. Той бе лекар-диагностик, генетик, икономист и дори майстор-готвач. Сега машината усвоява професията на продавач-консултанта.

IBM са сключили договор с компанията Fluid, която се занимава с онлайн-търговия и в момента работи върху облачното програмно осигуряване Expert Personal Shopper (XPS), което ще използва възможностите на WATSON, за да отговаря на въпросите, задавани от посетителите на Интернет-магазините.

Пръв в тази уникална експериментална програма ще бъде включен онлайн-магазинът на The North Face, търгуващ със спортни и туристически дрехи. Посетителите на този магазин първи в света ще бъдат консултирани от суперкомпютър.

Мощната компютърна система ще бъде програмирана по такъв начин, че да не може да бъде различен от истински продавач-консултант. Той може гласно да препоръча най-добрите варианти на стоките, като се съобразява с предпочитанията на клиента. Така например, ако някой търси дрехи за едноседмично пътешествие при сурови климатични условия, WATSON ще може да подбере идеалния вариант на екипировката.

Засега не е известна датата на стартиране на онлайн-услугата XPS, но IBM вече са вложили 100 милиона американски долара във Fluid за усъвършенстване на софтуера и за по-бързото завършване на проекта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари