Суперкомпютър с цена $33 милиона ще изпълнява ролята на маршрутизатор за радиотелескоп

1
243

Астрофизиците от Масачузетския технологичен институт съвместно с компютърния център Pawsey от Кенсингтън, Австралия, ще използват мощния суперкомпютър Cray Cascade с цена $33 милиона, като маршрутизатор на трафика.

Системата Cray Cascade е с производителност 0,3 петафлопса (300 трилиона операции в секунда), която след около една година ще бъде увеличена до 1,2 петафлопса. Суперкомпютърът ще трябва да се справи с огромния обем трафик, който постъпва от радиотелескопа. Този трафик трябва своевременно да бъде обработен и да бъде отправен към получателите.

Към настоящия момент специалистите инсталират суперкомпютъра в Кенсингтън и той трябва да започне работа в края на лятото. Към него ще постъпват данните от 2000 антени, съставящи масива Murchison Widefield Array, който е част от гигантския разпределен телескоп Square Kilometer Array (SKA), включващ антенни масиви от Австралия и ЮАР. Квадратният километър в името е еквивалент на една хипотетична приемна чиния, която ще осигурява невиждана досега чувствителност.

Разпределената система SKA и едновременната обработка на информацията от различни участъци в единен център позволява обхващането на безпрецедентно широк спектър честоти от 70 MHz до 30 GHz за избран участък от звездното небе. Страничният ефект от тази универсалност е големият обем получавана информация.

Само от 9-ти юни до днес радиотелескопът Murchison Widefield Array е генерирал 150 TB данни, като всеки ден постъпват над 4 TB.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари