fbpx
5.7 C
София

Съвети за получаване на по-добри отговори от ChatGPT

Най-четени

Отговорите, които чатботът ChatGPT от OpenAI може да даде, са впечатляващи, но въпреки това, като подобрите въпросите си, можете да отидете още по-далеч и да получите по-добри и по-точни отговори отколкото си мислите.

Разработеният от OpenAI разговорен чатбот с ИИ ChatGPT присъства в новинарските заглавия от края на ноември, когато бе пуснат в безплатна публична бета версия. Неговият изкуствен интелект буди недоумение и за това има основателна причина. Инструментът, с който можете да си говорите като с близък човек, е в състояние да дебатира като човек, за да отговори на почти всички ваши запитвания за няколко секунди.

Талантът на чатбота на OpenAI обаче вероятно се дължи на факта, че неговите дизайнери са го „обучили“ с внимателно подбрани знания. Качеството на инструмента, и по-точно резултатите, които предоставя, е едновременно озадачаващо и удивително. Благодарение на огромната технологична революция, която ChatGPT предизвика, ще има период наречен „преди и след него“.

ChatGPT променя света на уеб търсенето

ChatGPT завладя света за няколко седмици и много професионалисти вече го използват редовно за бизнес цели. Те са тези, които са открили перфектния съюзник за довършване на работата си в чатбота OpenAI, особено чрез създаване на цели части от код в движение (на ниво, което често е много напреднало), за да довършат проектите си в разработка.

Но ChatGPT е само бот. Със сигурност високоспособен но такъв, който интерпретира инструкциите буквално. Той наистина следва единствените инструкции, които му давате (подкани), за да ви отговори, и дори ако получените отговори в по-голямата си част попадат в целта, те може да не са точни и естествени.

От време на време е важно да прецизирате първоначалната заявка, като предоставите контекст, предложите разяснения, помолите го да я развие или дори да я преформулирате, за да сте сигурни, че ще получите възможно най-добрия отговор. Обикновено креативният ChatGPT след това ще продължи там, където е спрял, като разшири отговора си и добави информацията, която сте му поискали. Тези предложения, които може да изглеждат очевидни, могат да ви помогнат да овладеете инструмента по-бързо, особено ако тепърва започвате да го използвате.

Съвети за получаване на по-добри отговори от ChatGPT

1. Вкарайте контекст

Въпреки че може да изглежда очевидно, даването на повече контекст на инструкциите в ChatGPT ще доведе до значително по-кратки отговори. ChatGPT е бърз и дава най-добрия отговор, когато му зададете въпрос. ChatGPT ще адаптира отговора си към това, което сте задали, като предостави малко контекст на заявката ви.

2. Уверете се, че въпроса ви е ясен и точен

Тази точка има голямо влияние върху отговора. Трябва да сте възможно най-конкретни и директни във въпроса си и не забравяйте да предоставите контекст на ChatGPT. Включете в запитването си толкова подробности, колкото са необходими. Всеки ваш сигнал и всяко ваше уточнение ще бъдат взети предвид от ChatGPT, за да изготви отговор, който напълно съответства на това, което сте попитали.

3. Ако отговорът е недостатъчен, поискайте уточнение

Отговорите, които ChatGPT дава, понякога не са достатъчно конкретни. Не се страхувайте да помолите чатбота да доразвие или довърши предишния си отговор, за да продължите разговора. Тогава ChatGPT ще продължи, като допълни първоначалния си отговор с допълнителна информация.

4. Поискайте ChatGPT да преформулира отговора си

Без съмнение можете да поискате ChatGPT да преформулира първоначалния си отговор, ако не сте убедени в него. Можете да направите това, без да променяте първоначалният си въпрос. Също така е достатъчно да го помолите да отговори с по-прости термини, да избягва да използва формулировки, които смятате за прекалено сложни, или дори да отговори като дете. Следвайки указанията ви, чатботът промени предишната си реч, за да я направи по-лесна за разбиране.

5. Поискайте ChatGPT да форматира отговора или да отговори по определен начин

Освен че е практически неограничен източник на информация, ChatGPT може да модифицира речта си, като приеме определен акцент. Чабота може също така да променя отговорите, като създава неща като таблици и списъци с точки. Можете дори да му наредите да реагира на вас по определен начин, например като имитира стила на писане на известен автор или да звучи като известна личност.

Как да се възползвате максимално от ChatGPT

Както вече знаете, ChatGPT е мощен чатбот с ИИ, разработен от OpenAI, който може да се използва за широк спектър от задачи за обработка на естествен език, като например генериране на текст, превод на език и отговаряне на въпроси. За да се възползвате максимално от този чатбот обаче е важно да разберете как правилно да го използвате и да взаимодействате с него.

За да се възползвате максимално от ChatGPT, опитайте се да предоставяте ясни и конкретни подсказки, когато задавате въпрос или отправяте заявка. Колкото повече контекст и информация предоставите, толкова по-добре ChatGPT ще може да разбере и да отговори на заявката ви. Например, вместо просто да попитате „Какво е времето днес?“. Можете да попитате „Каква е текущата температура и прогнозата за времето за Лос Анджелис, Калифорния?“.

Друг начин да се възползвате максимално от ChatGPT е да настроите бота за конкретни задачи. Предварително обученият модел е обучен върху голям набор от данни, но той може да бъде адаптиран, за да се справя още по-добре с конкретни задачи, като го настроите фино върху по-малък набор от данни, който е по-подходящ за тази задача. Например, ако искате да използвате модела за езиков превод можете да го настроите фино върху набор от данни от паралелни текстове на изходния и целевия език.

Освен това можете да използвате ChatGPT в комбинация с други инструменти или модели, за да постигнете още по-добри резултати. Например можете да го използвате в комбинация с модел за анализ на настроенията, за да определите настроенията на част от текст, генериран от ChatGPT, или да го използвате в комбинация с модел за разпознаване на назовани същности, за да извлечете специфична информация от текста.

И накрая, важно е да се има предвид, че ChatGPT е модел за машинно обучение и като такъв той не е съвършен и може да допуска грешки или да дава безсмислени отговори. Бъдете готови да филтрирате, редактирате или обработвате резултатите от него и винаги се съобразявайте с контекста.

В заключение, ChatGPT е мощен езиков модел, който може да се използва за най-различни задачи за обработка на естествен език. За да се възползвате максимално от този модел, е важно да предоставяте ясни и конкретни въпроси, да настройвате модела за конкретни задачи и да го използвате в комбинация с други инструменти или модели. При правилно използване и последваща обработка ChatGPT може да бъде ценен инструмент за всяка задача.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини