fbpx
3 C
София

Съвместна акция разби популярен ботнет

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Съвместна акция на Интерпол, Microsoft, Kaspersky Lab, Trend Micro и Японският институт по киберзащита освободиха над 770 000 машини от робството на ботнета Simda.

За успеха на акцията, Интерпол е действал съвместно с местните правораздавателни служби на различни страни и споменатите организации, за да деактивират едновременно сървъри, помещаващи се на територията на САЩ, Русия, Люксембург и Полша, съобщава Интерпол на страницата на сайта на организацията. Организацията споделя, че ботнетът е атакувал успешно различни цели в продължение на няколко години – от обикновени потребители до финансови институции. Въпросните атаки са заразявали машините, след което е разпространявал малуер от тях и е успявал да краде информация от тях. От Kaspersky Lab съобщават, че ботнетът е бил особено опасен, тъй като е успявал да скрие присъствието си, компрометирайки огромно количество системи всеки ден. „Тази заплаха е особено мистериозна, тъй като е успявала да засече сендбокс системите, консумирайки огромна процесорна мощ и изпращайки обратно към ръководителите на атаката IP адреса на машината, с което разработчиците по сигурност са били затруднявани при изследването на атаките“, пише Виталий Камлюк от Kaspersky Lab. Друга причина за трудността при разкриването и спирането на атаките се е състояла в полиморфизма на малуера от страна на сървъра, както и краткия живот на самите заплахи, компрометирали конкретни системи. Интерпол съобщава, че само за януари и февруари тази година, организаторите на атаките са компрометирали 90 000 системи само в САЩ. Това е накарало Интерпол да стартира мащабна акция по откриване на контролните сървъри, изграждайки карта на заразените системи и точките за управление на малуер заплахите.

„Ние съветваме потребителите да избягват да отварят прикачени файлове в имейл съобщения от непознати за тях страни или такива, които не биха могли да бъдат удостоверени. P2P мрежите не представляват заплаха сами по себе си, но потребителите е нужно да бъдат наясно, че посещавайки торент сайтове увеличават риска от това да се натъкнат на малуер“, съветват на свой ред от Trend Micro. От Интерпол споделиха, че настоящата акция е поредното свидетелство за успеха от транснационалното и организационно сътрудничество. В началото на този месец Европол, Microsoft, Intel, Kaspersky Lab, ФБР и киберзвеното към холандската полиция успяха да деактивират мрежата на друг ботнет – Beebone.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини