9.5 C
София

Съвместна работа на роботи за преодоляване на сложни местности

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Въпреки че четириногите роботи на Boston Dynamics се чувстват доста уверено на пресечена местност, все още съществуват сложни участъци на терена, с които тези роботи не могат да се справят.

 

Роботите на Boston Dynamics с помощта на камери и разнообразни сензори оценяват обстановката и намират оптималния маршрут. Но това става само за препятствията, разположени в полето на зрение на робота.

 

За да не попадат роботите в задънена улица, специалистите на ETH Zurich Autonomous Systems Lab работят върху съвместната работа на крачещ и летящ робот. Малък летящ дрон разузнава обстановката и по неговите данни се съставя триизмерен модел на местността.

Получената по този начин карта се предава на ходещия робот, който анализира височините и наклоните, и на базата на тази информация съставя своя маршрут. Информацията се допълва с данните от собствените сензори на робота и се съставя оптимална траектория на движение. По този начин се преодоляват различните препятствия, които засега са специално създадени за провеждане на подробни тестове.

Съвместната работа на два различни робота ще продължи да се усъвършенства и ще стане възможно изпълняването на задачи с повишена сложност на пресечена местност. Кооперативната работа на роботите може да се използва във военното дело, на чужди планети и още много други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини