Съвременната версия на „железните дробове“ може да реши проблема с апаратите за командно дишане

5
4344

Устройство с вентилатор, създаващ отрицателно налягане, известно и като „железен бял дроб“, дава възможност на пациентите да дишат при болести със загуба на мускулния контрол на дишането. Тази система е измислена още през XVII века и сега, при възникналата пандемия от новия коронавирус тази съвсем опростена и евтина алтернатива на апаратите за командно дишане, отново стана актуална.

Ме са малко болниците, приемащи болни от COVID-19, в които не достигат апаратите за командно дишане. Тези системи за изкуствена вентилация на белите дробове поддържат дихателните функции на болните, чиито дробове са увредени от новия коронавирус. Това са сложни и скъпи апарати, които изискват непрекъснато наблюдение от страна на квалифициран персонал. Те трябва да се използват много внимателно, понеже пациентът трябва да бъде приспан и да стои неподвижно, за да бъде интубиран.

Апаратите за командно дишане създават положително налягане. Те вкарват кислород директно в белите дробове на пациента и буквално от време на време ги издуват. Устройствата с отрицателно налягане действат по противоположен начин, съобщава New Atlas.

В своята класическа форма, предложена още през XVII век, това е голям херметичен цилиндър, в който човекът стои до раменете си, а неговата глава е навън. В този цилиндър е поставена диафрагма, съединена с електромотор. Електрическият мотор разширява и свива тази диафрагма, като по този начин в цилиндъра налягането се намалява и увеличава и по този начин гръдният кош на пациента се свива и разширява, дори и той да е парализиран.

Тези железни дробове са били много разпространени в болниците и дори домовете по време на епидемията от испански грип в началото на ХХ век, но след това са заменени с по-различни уреди. Но пандемията от COVID-19 накара медиците да си спомнят за този метод, като едно по-лесно и по-евтино решение.

Екип от медици, британски учени и инженери представи нов апарат с отрицателно налягане, който се нарича Exovent. Засега той е на стадий прототип и активно се тества и използва в две интензивни отделения.

За разлика от командното дишане, тук не се налага интубиране и обслужването е много по-лесно. Пациентите могат да остават в съзнание, да се хранят, да пият вода и да говорят по телефона. Освен това, процесът не вреди на сърдечната дейност. Тези машини не използват сгъстени въздух и кислород и имат само няколко подвижни елемента, които лесно се произвеждат и лесно се подменят.

Изобретателите на съвременните „железни дробове“ казаха, че след получаването на необходимото разрешение от регулаторните органи, могат да произвеждат по 5000 апарата седмично.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари