Излезе окончателното решение по съдебното дело срещу уеб-сайта за изтегляне на музика YouTube-MP3.org, заведено от редица звукозаписни компании, включително Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group.

Съдията още не е подписал документа, но решението е в полза на компаниите. Сайтът трябва да заплати солидна глоба и да предаде домейна на ищците.

YouTube-MP3.org конвертира клиповете от YouTube в MP3 файлове с високо качество, които после се изтеглят от потребителя. Преобразуването на един стандартен клип в аудио трак става за 3-4 минути. RIAA каза, че това е най-големият сайт в света за извличане на аудио от клипове.

Звукозаписните компании внесоха жалба за нарушаване на авторските права през месец септември миналата година, в който се казва, че сайтът носи отговорност за 40% от всички случаи на нелегално извличане на аудио. Международната федерация IFPI се изказа, че този метод за изтегляне на музика е един от най-ярките случаи на пиратство, понеже почти половината от потребителите на възраст от 15 до 24 години използват сайтове от рода на YouTube-MP3.org.

В иска конкретно са посочени 304 музикални произведение, нелегално извлечени от клиповете. Звукозаписните компании искат по $150 000 за всеки случай за доказано нарушение на авторските права.

Сайтът все още работи, но с прекъсвания.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
4 години

Хах, егаси бацила в кода на сайта, дори в статията е дал линк към ебея.

LALALALALA
LALALALALA
Отговор на  Кольо
4 години

И кво от това има още 100 и ще излезнат още 200 такива.

анонимен
анонимен
4 години

Тези сайтове извиличат звука, но не теглят оригиналната песен с оригиналната картинка.
Така, че невиждам смисъл в тях.
Отделно всяка песен може да се сваля от Spotify

LALALALALA
LALALALALA
Отговор на  анонимен
4 години

Не знам в коя пещера живееш. Над 70 % от хората свалят по този начин музика. Да не е качествена но много от тези сайтове поддържат 320 кб мп3 което е достатъчно да си го метнеш на телефона и да го слушаш.

анонимен
анонимен
Отговор на  LALALALALA
4 години

Невиждам смисъл от занимаването с такива сайтове.
По ми е удобно да си добавя песента в плейлиста и тя да се свали автоматично на телефона.

paz
paz
Отговор на  анонимен
4 години

И как извличат звука като не теглят? Това е стийминг извличане или за някои като тези компании го наричат стрийминг пиратстване. Всеки може да си го направи на собствения компютър. Както браузъра ти сваля в буфер песента и ти я пуска след това, така човек може да бръкне в този поток/буфер и да извлече звука. Проблема не е, че си я свалил да я слушаш офлайн (Няма пиратство тука, материала е безплатен и широко достъпен и не го разпространяваш), а че няма да се върнеш в YouTube и няма да печелят от гледания и реклами.

TNT
TNT
4 години

мисля си че е крайно време такива сайтове да започнат да се хостват в Tor мрежата.
Там няма как да ги спрат някакви си звукозаписни компанийки.

Кирил
Кирил
4 години

Незнам защо го наричат „кражба“. Кражбата е да създадеш липса не нещо. А това прави копие на звуковия файл , в случая, но не създава липса ! Жидиото, барабар с аудиото си остава ! За каква кражба става дума изобщо !