fbpx
0 C
София

Съдът в САЩ одобри 6 GHz диапазон като нелицензируем – това проправя пътя към масовото разпространение на Wi-Fi 6E

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия потвърди решението на Федералната комисия по комуникациите (FCC) от април 2020 г. за откриване на 6 GHz диапазон за нелицензируема употреба. На първо място, това ще засегне стандарта Wi-Fi 6E, но няма да се ограничава до него.

Базовият стандарт Wi-Fi 6 предлага по-надеждни и ефективни връзки в същите диапазони, като предишните решения, а новата версия Wi-Fi 6E, в допълнение към 2,4 и 5 GHz, работи в обхвата от 6 GHz. Успоредно с това се работи и по бъдещия стандарт IEEE 802.11be или Wi-Fi 7, който ще предлага скорости до 46 Gbps, но според плановете това ще се случи не по-рано от 2024 г. В настоящия 6 GHz стандарт, безжичната връзка осигурява същата скорост, като 5 GHz, но с по-малък потенциал за смущения от други устройства и съседни мрежи.

Срещу плановете на FCC преди време се противопостави мобилният оператор AT & T, който използва 6 GHz диапазон за организиране на връзки в рамките на своята вътрешна инфраструктура, но агенцията възрази, че в нейното решение става дума за мрежите с ниска мощност, работещи основно на закрито. Подобен конфликт в момента се разпалва и около сантиметровия диапазон (C-Band) за 5G-мрежите, който на теория би могъл да попречи на авиационното оборудване и по-специално на радиовисотомерите.

Твърди се, че обхватът, разпределен от FCC, е запазен не само за нуждите на Wi-Fi: понякога телекомуникационните оператори ще използват нелицензируемите честоти в допълнение към основните, за да направят връзката по-стабилна и да увеличат скоростта за пренос на данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини