Съдът на ЕС забрани филтрирането на peer-to-peer съдържание от доставчиците на интернет

4
9

Съдът на ЕС взе решение, в което се казва, че носителите на авторски права нямат право да искат от доставчиците на интернет филтрирането на съдържание, за което се твърди, че е пиратско и се разпространява чрез peer-to-peer мрежите. Отсъждането ще причини проблеми на забавната индустрия, която се опитва да унищожи интернет пиратството с всички възможни средства, информира BBC.

Съдът все пак е отчел, че правоносителите могат да искат блокирането на определени сайтове, но прилагането на по-широко филтриране би било в разрез с европейската директива за електронна търговия.

Преди време белгийски съд взе решение, в което се разрешаваше на местен носител на авторски права да изисква от доставчиците на интернет филтрирането на определен вид съдържание.

През 2004 година белгийската музикална компания SABAM установила, че местни потребители използват мрежите за споделяне на файлове от тип peer-to-peer за разпространяване на пиратски файлове с песни. В следствие на това съдът в Брюксел наредил на интернет доставчика Scarlet да направи невъзможно споделянето на песни от каталога на SABAM в локалната мрежа. Доставчикът обжалвал решението, тъй като според него то противоречи на европейските директиви.

Седем години по късно, Европейския съд взе решение в полза на Scarlet. В мотивите на съда се казва, че прилагането на подобни мерки ще е прекалено трудно и скъпо за доставчика на интернет, и ще затрудни бизнеса му изключително много.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
iddqdmaxim4oflareDisasterpiece Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
iddqd
iddqd

Много хубаво

maxim4o
maxim4o

Забавната индустрия.
I don’t want to live on this planet anymore.

flare
flare

Правилно. Да филтрират съдържание е все едно да има вечерен час за да се предотвратят престъпления…

killchain
killchain

Разбира се, че няма да се филтрира – p2p протоколът сам по себе си е нещо напълно легално и съвсем друг е въпросът, че през него минава петабайтове нелегално съдържание.