Съдът постанови, че делата срещу Apple за клавиатурите на MacBook могат да продължат

1
342

Клавиатурите на лаптопите MacBook предизвикаха критики от много фенове на Apple, които твърдят, че въпросните са предразположени към лесно счупване.

Федерален съд в Калифорния отхвърли искането на Apple да бъдат прекратени делата от клиенти, които заявяват, че не успяват да разрешат проблемите с клавиатурата „butterfly“ на своите лаптопи MacBook.

В решаващия вчерашен понеделник, американският окръжен съдия Едуард Давила постанови, че разстроените клиенти на MacBook могат да продължат със съдебните си дела и искове, тъй като опитите на Apple през годините да коригират проблема или да предложат адекватни по-нататъшни програми за ремонт, според съда са неефективни.

Клавиатурите „butterfly“ или „пеперуда“, както ги наричат, бяха обявени заедно с най-новите лаптопи на Apple през 2015 г., обещавайки по-тънък, но все още ефективен дизайн. Те бяха наречени пеперуда заради начина си на работа (Можете да гледате видеото на Apple за това тук).

Скоро след пускането им обаче някои клиенти разбраха, че бутоните на „пеперудите“ са склонни да събират голямо количество прах, да не успяват да регистрират всяко натискане или да изискват твърде голям натиск, за да отчетат натиснат клавиш. Проблемите бяха достатъчно неприятни, че Apple създаде програма за подмяна през 2018 г. като същевременно се опит да реши проблема.

Исковете срещу Apple бяха заведени през май 2018 г., малко след като компанията официално призна за проблема и даде старт на програмата си за ремонт и замяна.

Има ли решение?

Междувременно Apple се завърна към стандартния „scissor“ дизайн на клавиатурата в най-новите си модели лаптопи, които бяха представени миналия месец и това предизвика доста похвали от различни технологични рецензенти. Клавишите, както казва Скот Щайн от CNET, се чувстват „по-естествени и имат с около 1 мм. повече площ – когато натиснете клавиша, отчетливо усещате как потъва и се движи“.

Apple се опита да отхвърли съдебните искове, като отчасти твърди, че ищците не са участвали и не са потърсили компенсация спрямо програмата за ремонт, като по този начин не могат да докажат, че компанията не е направила достатъчно, за да приведе лаптопите в използваем и пълноценен вид.

„Ищците упорито твърдят, че са претърпели вреди вследствие от дефекти в клавиатурата на техните лаптопи MacBook, но те от своя страна не са потърсили решаване на проблема според официалната ремонтна програма, която предлагаме, с което не могат да обвиняват Apple, че не е направила достатъчно, за да приведе компютрите им в работен вид“, казват от компанията в прес съобщение за Ройтерс.

Съдията внимателно добави, че неговото решение не е в полза на нито една страна и той не обвинява Apple, а просто смята, че съдебните процеси трябва да продължат.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

прав е съдията.