Съдът принуди Google и Facebook да цензурират съдържанието си в Индия

0
30

Информационните гиганти Google и Facebook бяха принудени да наложат цензура върху част от съдържанието си на територията на Индия. Това стана след съдебно решение на местната правораздавателна система. Индийски прокурори спечелиха делото срещу двете компании след като бяха сезирани от местни мюсюлмански лидери, предаде Mashable.

Съдебното дело беше на верска основа и в резултат на него индийските потребители на световната мрежа вече нямат достъп до определени страници от Google и Facebook, които не се харесват на индийските религиозни и политически лидери. Представителите на Google India отказаха да кажат точно кои страници са били блокирани, но дадоха да се разбере, че имат намерение да свалят всяко съдържание, което влиза в противоречие с индийските закони.

Говорителите на социалната мрежа Facebook все още не са дали изявление по случая и не се знае точно в какво се изразява цензурирането на техните страници. Към момента е ясно само, че услугите на Facebook вече са недостъпни за някои сайтове, разположени върху индийски домейни.

Решението на съда в Ню Делхи засяга и други услуги, сред които YouTube и Blogspot. Те получиха ултиматум да приведат нарежданията на съдията в действие до две седмици след съобщаването на присъдата.

Индийските власти смятат американските интернет стандарти за съдържание в световната мрежа за неподходящи и работят агресивно за цензуриране на по-противоречивите материали.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари