Съдят Apple, Spotify и други стрийм услуги за сговор с цел фиксиране на цените

0
300

Компаниите, чиято основна цел е лицензирането на музика, обвиниха Apple, Spotify, Google, SoundCloud и някои други стрийм услуги в сговор за фиксиране цените на музиката на антиконкурентно ниво.

Pro Music Rights (PMR) заведе съдебно дело в окръжния съд на Кънектикът. Същата компания през месец декември миналата година подаде съдебен иск срещу Apple за това, че стриймва музика, защитена с авторски права, без да плаща лицензни такси.

PMR обвинява стрийм услугите в нарушение на няколко закона. Това са законът на Шърман (Закон за защита на търговията срещу незаконни ограничения и монополи), антимонополния закон на Кънектикът и законът за недобросъвестна търговска практика на щата. Според PMR, тези онлайн услуги работят съвместно по такъв начин, че да унищожат всички остатъци на законна конкуренция.

Pro Music Right е основана от 20-годишния предприемач Джейк П. Нок. Според статистиките компанията притежава 7,4% от пазара за права за публично възпроизвеждане на музика в САЩ. PMR отдава под лиценз няколко милиона трака, включително композициите на известни музиканти и изпълнители като A$AP Rocky, Wiz Khalifa, Pharrell, Gucci Mane и още много други.

В съдебната жалба на PMR се казва, че въпреки значителните усилия и инвестиции за събиране на каталога с музикални произведения, обвиняемите компании са сключили незаконно споразумение помежду си с цел фиксиране цените и отстраняване на PMR от този бизнес.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари