fbpx
16.8 C
София

Създаването на изкуствен интелект е по-близо отколкото смятате

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изкуственият интелект е една от най-горещите теми тези дни и последните достижения в тази област приближиха ИИ до реалността повече, отколкото можем да си представим.

 

Тази тема стана особено актуална, когато Стивън Хокинг, Илън Мъск и повече от 1000 водещи специалисти в областта на ИИ подписаха отворено писмо, с което предупреждават за възможността за използване на ИИ като оръжие. Учените считат, че мощният изкуствен интелект може да се окаже по-вреден от атомната бомба.

В момента над 40 държави работят върху внедряването на ИИ в сега съществуващите машини и оръжия. Така например, BAE Systems представи Taranis – най-модерният автономен безпилотен летателен апарат, създаван някога, в който се използва съвременен ИИ.

Военните не са единствените в надпреварата по създаването на мощен ИИ. Технологичните гиганти Facebook, Google, Microsoft и IBM се конкурират в създаването на цифрови персонални помощници като M на Facebook, Cortana на Microsoft и Siri на Apple. Марк Зукърбърг дори иска да създаде своя собствена версия на Джарвис от „Железния човек“.

По време на тазгодишния Световен икономически форум в Давос бе съобщено, че изкуственият интелект ще предизвика Четвъртата индустриална революция, която цялостно ще промени обществото и до 2020 година ИИ ще премахне над 5 милиона работни места.

Роботите вече не се ограничават само до извършване на непрекъснат физически труд в поточните линии и конвейерите. Изкуственият интелект е вече узрял да замести „белите якички“ – хората, които не се занимават с физически труд, но тяхната работа лесно се подава на автоматизация – банкови касиери, ипотечни брокери, кредитни инспектори във финансовите институции и още много други. При всички тези професии се използват рутинни процедури, базирани на строги и еднакви правила – нещо, което една съвременна машина лесно изпълнява, при това без никаква човешка намеса.

Това съвсем не е всичко. Най-новото развитие на ИИ постави началото на нова ера, в която изкуственият интелект може да изпълнява сложни задачи, без да се налага предварителното програмиране и въвеждане на правила за вземане на решения. Много ръководители на хедж-фондове и инвестиционни мениджъри прогнозират, че съвсем скоро няма да могат да се съревновават с компютъра. Но как е възможно ИИ самостоятелно да работи без да се налага човешко присъствие?

Началото на тази технология бе поставено през 1959 година от Артър Самуел – пионерът на компютърните игри и машинното обучение. Именно тази технология се използва в роботизираното управление на автомобилите, в разпознаването на изображения, разбирането на човешката реч и други по-трудни задачи, като разбиране и осмисляне на човешкия геном.

Корените на машинното обучение са в статистическото разпознаване на образи, което постепенно се разви и се използва в съвременните спам-филтри и алгоритми за търсене в Глобалната мрежа. Основният аспект на компютърното обучение е възможността на ИИ програмите да се учат от примери.

Задълбоченото обучение на компютърните системи се базира на концепцията на машинното обучение. При дълбокото обучение, в невронните мрежи се моделират сложни нелинейни взаимоотношения, съставени от много пластове. Невронните мрежи често се разглеждат като програмиране, вдъхновено от биологията, което дава възможност на компютърната програма да се учи от наблюдаваните данни.

Квантовите компютри са най-новата и най-гореща тема в изкуствения интелект. Google неотдавна съобщи, че заедно с НАСА е създал квантов компютър, който е 100 милиона пъти по-бърз от традиционния компютър. Квантовият компютърът D-Wave 2X теоретично в рамките на няколко секунди може да реши проблем, който на днешен суперкомпютър би отнел 10 000 години. Но Google твърди, че квантовите компютри засега не са подходящи за дълбоко обучение. Когато квантовите компютри достигнат нивото, при което могат да бъдат обучавани, се очаква революция в логистиката, инвестиционните стратегии, производството и консумацията на енергия.

Пътят към истинския ИИ не е самостоятелна дисциплина, а сбор от специализирани научни и тематични области, технологии и теории, които си взаимодействат, за да създадат някаква форма на интелигентност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини