Създават телескоп, контролиран от онлайн общност

0
10

Компанията Planetary Resources, която има планове в бъдеще да осъществява добив на полезни изкопаеми от астероидите, стартира кампания за финансиране на друг свой проект в сайта за споделено финансиране Kickstarter.

Проектът се нарича Arkyd и представлява космически телескоп, който ще бъде контролиран от независима общност от потребители. Името на проекта идва от Arakyd Industries – фантастичен доставчик на дроиди от Междузвездни войни.

Телескопът ще бъде голям, колкото кошче за хартия и е проектиран от екип инженери, които са работили по абсолютно всеки американски ровър, изпращан на Марс през последните 15 години.

В текста към кампанията за набиране на средства пише: „Ние знаем, как да изпращаме неща в космоса. Целта ни е да намалим цената за наблюдението на космоса многократно, позволявайки на всеки да достъпва такива технологии за собствена употреба. Искаме да впрегнем енергията на общността в решаването на най-големите проблеми на нашето време и това е първата крачка.“

Новият телескоп ще може да даде достъп на много ученици, студенти и преподаватели до истинска космическа технология, да улесни изследователската дейност, както и да даде на масовите потребители по-близък достъп до звездите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за