Испански специалисти първи в света създадоха квантова версия на изкуствен живот и представиха първите примери за квантова еволюция, даващи възможност на физиците да разберат, по какъв начин възниква сложността в квантовия свят и да отговорят на някои въпроси относно възникването на органичния живот.

Информатиците отдавна се занимават с изкуствени форми на живот, състоящи се от компютърен код. В цифровата симулация на живота всичко се случва подобно на органичния свят. Най-устойчивият и приспособен към околната среда код оставя голямо „потомство“ във вид на вторични кодове, а неприспособеният умира. С други думи, кодът еволюира. С помощта на тези симулации се изучават различните аспекти на еволюцията и принципното възникване на сложността. Това е класически процес, протичащ с обикновени нютоновски стъпки.

Но в реалния свят съществува квантовата механика и нейните странни феномени. Пред учените възникна въпросът, каква е ролята на квантовата механика в еволюцията и възникването на живота. За да се отговори на този въпрос, започна създаването на изкуствени квантови форми на живота.

Унаи Алварес-Родригес и неговите колеги споделиха следната идея: квантовият живот условно е разделен на две части – генотип и фенотип. Както при въглеродния живот, квантовият генотип се състои от квантова информация, която описва генетичния код на индивида. Генотипът е част от квантовата единица на живота, която се предава от едно поколение на друго. Фенотипът е проявата на генотипа, която взаимодейства с реалния свят – това е „тялото“ на индивида.

Всяка единица квантов живот се състои от два кубита – един за генотипа и един за фенотипа. „Целта на нашето изследване е пресъздаването на характерните особености на дарвиновата еволюция, приспособена към квантовите състояния и алгоритми“ – подчертаха учените.

Първата стъпка в този революционен модел е размножаването. На квантово ниво това е решено чрез квантовата заплетеност. В обикновената еволюция има два варианта: чрез полова рекомбинация, когато се съчетават генотипите на два индивида, или чрез мутация, когато се осъществяват случайни промени в генотипа. Алварес-Родригес е избрал втория път, въвеждайки ротация на квантовите състояния във вид на случайни промени при предаването на квантовата информация.

Тази теория бе проверена с помощта на 5-кубитовия квантов компютър IBM QX. Резултатите съвпаднаха с теорията.

Развитието на квантовите компютри ще даде възможност за усложняване на модела и създаването на по-сложни форми на симулация на „квантов живот“. Алварес-Родригес счита, че неговият експеримент ще стане важен инструмент в изучаването на сложния квантов свят.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
PepoИвоХансИмеИме Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

eвoлюция имa 2 вapиaнтa:

чpeз пoлoвa peĸoмбинaция( cъчeтaвaт гeнoтипитe нa 2 индивидa)
или
чpeз мyтaция, ĸoгaтo ce ocъщecтвявaт cлyчaйни пpoмeни в гeнoтипa.

Нишите организми чрез делене(мутацият)
Вишите организми чрез полова комбинация

Име
Име

да ви се изсера на рекламите

Иво
Иво

Спомням си едно време, в зората на радиата, когато все повече радиостанции се появяваха, се опитваха да „печелят“ слушатели с по-интересна музика, по-„хитови“ парчета и т.н. След като понасъбраха достатъчно аудитория, за да може да си вдигнат рейтинга.. започнаха и с рекламите. Не след дълго, някои така се увлякоха, че пускаха реклами и по време на песните.
Калдата – мога да ви кажа, че радиата, в които започнаха рекламите да са повече от същественото съдържание, просто изчезнаха от ефира.
Обърнете внимание на този факт, моля.

Pepo
Pepo

Без рекламите могат да съществуват само държавно или обществено финансирани медии! Без тях (рекламите) медиите умират.

Ханс
Ханс

казва се еволюира, а не еволюционира