Учените от университета в Цюрих създадоха с помощта на суперкомпютър най-голямата засега симулация на раждането и развитието на Вселената. Това ще помогне при изучаване разпределението на тъмната материя и формирането на големите космически структури.

Виртуалната Вселена включва 25 милиарда галактики, формирани от 2 трилиона цифрови единици, включващи елементи на тъмното вещество. В симулацията, собствената гравитация на съвкупностите от частици породи ореоли, които според последните космологични представи, участват във формирането на галактиките и са централните възли, привличащи обикновената материя.

За създаването на симулацията е използван суперкомпютърът Piz Daint на швейцарския изчислителен център. За генерирането на виртуалната Вселена са били необходими 80 часа. В основата на компютърния модел е кодът PKDGRAV3, специално предназначен за точното описание динамиката на тъмната материя и зависещите от нея мащабни структури на Вселената, включващи клъстъри и галактични нишки.

Симулацията ще бъде използвана за оптимизиране работата на спътника Euclid, който е включен в новата мисия на европейската космическа агенция (ЕКА) основните задачи на мисията са разбиране геометрията на тъмната материя. Учените ще изучават изкривяванията на светлината, възникващи от гравитационното въздействие на тъмната материя.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари