Създадена е първата ваксина срещу китайския коронавирус

16
4854

Смъртността от коронавируса 2019-nCoV продължава да расте и броят на заболелите вече прехвърли 6000. Световната здравна организация вече въвежда нови мерки за контрол на епидемията, а учени от Хонконг създадоха първата ваксина.

Ваксината от Хонконг

Учените от университета на Хонконг обявиха, че са създали ваксина срещу коронавируса 2019-nCoV, жертви на който вече са 132 души. Медиците са модифицирали ваксината срещу обикновения грип като са добавили към нея част от повърхностния антиген на коронавируса 2019-nCoV. Новата ваксина би трябвало да защити хората както от обикновения грип, така и от китайския коронавирус.

Но това, че ваксината е създадена съвсем не означава, че те ще може да се използва за защита на хората.

Тестването на ваксината върху животни ще отнеме няколко месеца, а преди да започнат първите клинични изследвания и върху хора, ще мине около една година“ – заяви екипът.

Reuters съобщи, че австралийски учени са успели в лабораторни условия да отгледат новия коронавирус. Китайските учени също са създали 2019-nCoV в лабораторни условия, но засега са публикували само последователността на генома. Австралийските учени казаха още, че готовите опитни образци на 2019-nCoV ще бъдат представени на всички експертни лаборатории, които работят съвместно със Световната здравна организация. По този начин учените от целия свят ще могат да работят върху създаването на нови ваксини.

Заболелите от китайския коронавирус прехвърлиха 6000

Тази сутрин, сряда, 29 януари броят на заболелите от коронавируса достигна 6063 души. Само преди 24 часа техният брой бе около 4500. През изминалото денонощие от 2019-nCoV са починали 25 души и по този начин леталните изходи достигнаха 132 души. Всичките смъртни случаи са регистрирани на територията на Китай.

Освен в Китай коронавирусът 2019-nCoV се появи в още 15 държави, включително и първия случай в Обединените Арабски Емирства.

В края на вчерашния ден Световната здравна организация повиши риска от заразяване с 2019-nCoV от „умерен“ на „висок“. Към Китай се отправиха международни експерти, които ще помагат за справяне с епидемията.

Прекалено бързият ръст на заболелите, при това в целия свят, предизвиква сериозна загриженост. Коронавирусът лесно се предава от човек на човек. Неговият инкубационен период е 14 дни, като през това време заразеният е опасен за околните, дори и да не проявява каквито и да било симптоми на болестта.

Китай тества експериментално лечение

Засега подробностите за 2019-nCoV не са много и това затруднява разработването на подходящи ваксини и варианти за експресно лечение на пациентите. От днес в Китай започна изследването на препарати срещу СПИН с надеждата, че те ще могат да подтиснат активността на новия коронавирус.

Проверява се ефективността от използването на комбинация от лопинавир и ритонавир, които действат на същия фермент, който СПИН и коронавирусът използват за създаването на своите копия. Резултатите от това лечение ще бъдат обявени по-късно.

И още, учените от Хонконгския университет представиха компютърен модел, който прогнозира броят на инфектираните по време на пика на епидемията. Моделът показа, че може да има до 150 000 заразени на ден в рамките на един голям град. Очаква се пикът на епидемията да бъде през периода от февруари до месец май тази година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари