Създадена е първата универсална ваксина срещу всички коронавируси

8
2947

Без да чакат възникването на нова епидемия с друг коронавирус учените създадоха ваксина, която подтиква човешкия организъм да създаде антитела дори и срещу коронавируси, компонентите на които не са включени в лекарствения препарат. Предклиничните тестове показват изключително многообещаващи резултати. Има голяма вероятност тази ваксина да даде възможност за предотвратяване на бъдещите пандемии, подобни на COVID-19 пандемията.

Вирусът SARS-CoV-2 е само един от многобройните вируси във фамилията на коронавирусите. COVID-19 пандемията вече взе живота на почти 2 милиона души. Преди това другите коронавируси SARS и MERS също предизвикаха епидемии, но с много по-малко жертви. Учените от Калифорнийския технологичен институт разработиха универсална ваксина срещу широк спектър сродни коронавируси, много от които циркулират в популациите на животните. Очакванията са новата ваксина да предотврати бъдещите епидемии.

Новата ваксина е съставена от мозаечни протеинови наночастици, които съдържат 60 субединици на осем различни коронавируса. Тоест, тази ваксина включва многобройни фрагменти от шиповидните протеини на коронавирусите, които са техните най-важни особености за успешно инфектиране. Включените във ваксината протеини могат да се свързват със съответните протеини в клетката, като по този начин организмът изгражда имунен отговор.

Новата ваксина бе тествана на лабораторни мишки и резултатите се оказаха многообещаващи.

Ваксинацията с новата ваксина предизвиква разнообразен отговор на антителата, които започват да реагират и на родствените щамове на коронавирусите, фрагментите от които не са включени във ваксината.

Това означава, че при предоставяне на няколко различни варианта от фрагментите на коронавирусите протича нещо като обучение на имунната система.

Имунната система се научава да разпознава общите черти на коронавирусите и като резултат от това да реагира на съвършено нов коронавирус, с който човешкия организъм все още не се е срещал.

2.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари