Професор по химия от Флорида намери начин за осъществяване на фотосинтеза в синтетични материали, превръщаща парниковите газове в чист въздух и едновременно с това генерираща енергия.

Професор Фернандо Урибе-Ромо заедно със своите студенти измисли как да стартира фотосинтезна реакция в синтетичен материал, която разделя въглеродния диоксид на безвредни органични компоненти. По подобен начин растенията превръщат CO2 в хранителни вещества и кислород. При новия метод, вместо хранителни вещества се получава гориво.

От дълги години учените от целия свят се опитват да възпроизведат фотосинтеза без живи растения. Основният проблем е в това, че не може да се намери начин за осъществяване на тази химична трансформация под въздействието на видимата светлина. Ултравиолетовите лъчи имат достатъчно енергия за този процес, но те са едва 4% от светлината, падаща върху Земята. Видимият спектър е лъвската част на слънчевите лъчи, но материалите, които могат да го използват и стартират реакцията по превръщането на CO2 в гориво, са малко и са много скъпи.

Урибе-Ромо използва титан – разпространен нетоксичен метал, към който са добавени органични молекули, поглъщащи светлината. Молекулите N-алкил-амино терефталат могат да се настройват по такъв начин, че да адсорбират точно определена част от спектъра на слънчевата светлина. В този случай, те са синхронизирани към синия цвят.

Научната работа бе публикувана във phys.org.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари