fbpx
17 C
София

Създадени са изкуствени неврони, подходящи за трансплантации

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новите изкуствени неврони демонстрират същото нелинейно поведение в отговор на дразнителите, като истинските и работят почти без енергия. Съвсем новата технология разкрива нови възможности за лечение на сърдечната недостатъчност, невродегенеративните заболявания и други патологии.

Разработването на изкуствени неврони, които да реагират на сигналите на нервната система като истински бе една от главните цели на медицината през последните десетилетия. Международна група учени постигна тази цел и създаде изкуствени неврони във вид миниатюрни силициеви чипове. Те могат да бъдат използвани като медицински импланти за лечение на хронични заболявания.

Основният проблем при тяхното създаване е, че невроните имат нелинейна реакция: ако полученият сигнал е два пъти по-силен, съвсем не е задължително реакцията да бъде същата.

С помощта на сложни математически пресмятания и подробно компютърно моделиране учените са успели да създадат изкуствени неврони, реагиращи на стимулите по същия начин, като здравите живи неврони.

В експерименти с лабораторни мишки вече е възпроизведена пълноценната динамика на невроните на хипокампа и дихателната система.

Създаването на пълноценни изкуствени неврони означава, че вече е възможна замяната на старите или вече загинали неврони с нови, за да се възстановят различните функции на организма.

Консумираната мощност от едва 140 нановата прави новите неврони идеални за биоелектронни импланти за лечение на редица хронични болести.

Така например, при сърдечна недостатъчност, невроните на мозъка на човека не реагират както трябва на сигналите на нервната система и сърцето престава да работи в оптимален и нормален режим. Сега се появи възможност за създаването на смарт кардиостимулатори, които не само имитират биене на сърцето с точно определена честота, но могат да променят режима в зависимост от моментното състояние на организма.

Друго перспективно направление е лечението на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, при което невроните на мозъка загиват с прогресирането на болестта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини