Водородът си остава маргинален източник на алтернативна енергия. Той се използва в ограничени области и съвсем не е така популярен, като литиевойонните акумулаторни батерии.

Нов всичко може да се промени, понеже учените от университета в Хюстън откриха съвсем евтин начин за получаването на водород.

Специалистите съобщиха, че са създали универсален катализатор за получаване на водород от водата. Евтиният и подходящ за мащабно промишлено производство катализатор се изготвя от желязо и никелов фосфид.

За получаването на водород от вода, обикновено се използват два катализатора. Единият – за започване на реакцията за отделяне на водорода, а вторият – за да не се допусне отделянето на кислород.

Новият катализатор изпълнява и двете функции. При това е съвсем достъпен и евтин.

Учените споделиха, че към днешен ден водородът не може да се счита за източник на чиста енергия. За неговото производство в промишлени мащаби съвсем не се използват чисти методи, а методи, съпроводени с отделянето на големи количества парникови газове. Освен това използваните към днешен ден катализатори са много скъпи, понеже се използват елементи от платиновата група.

Откритието на учените от Хюстън може коренно да промени ситуацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари