Създаден е нов твърд електролит за акумулаторни батерии

3
1802

Акумулаторните батерии с твърд електролит имат редица преимущества пред батериите с течен електролит, които лесно се самозапалват при късо съединение. Но при производството на тези батерии има редица трудности. Една от тях бе успешно преодоляна от американските специалисти, които добавиха в керамичния твърд електролит малко графен.

Акумулаторните батерии с течен електролит, в които йоните се придвижват напред и назад между анода и катода, играят важна рола в съвременната електроника и автомобилното производство. Но течността в тях твърде лесно се запалва при голяма сила на тока. Алтернативните електролити предлагат много по-висока плътност на енергията и дават възможност за модернизация на другите компоненти на батерията. Така например, анодът обикновено се изготвя от мед и графит, но ако се използва твърд електролит и анод от литий, то може да се получи много висока плътност на енергията.

Но в твърдия електролит често се образуват пукнатини и възникват корозии. Учените от университета Браун добавиха малки части графен в керамичния прах на електролита и нагряха така получената смес. Тестовете показаха, че полученият по този начин твърд електролит е два пъти по-издръжлив от обикновения керамичен електролит, а графенът не намалява електрическата производителност.

„Графенът е много добър проводник на електричество и на пръв поглед изглежда, че би могъл да влоши свойствата на електролита. Но когато неговата концентрация е съвсем ниска, структурата на електролита многократно се подобрява“ – каза Нитин Падтуре, един от участниците в проекта.

Експериментите с новия електролит продължават.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари