Създаден е по-безопасен метод за провеждането на термоядрения синтез

4
1928

Важно условия за ефективното функциониране на токамака е запазване чистотата на плазмата. Американски учени откриха, че  добавянето на прахообразен бор към плазмата подобрява ефективността на реакцията, като по този начин процесът за генериране на енергия не е така отровен и е по-безопасен.

По време на термоядрения синтез от по-леките атомни ядра се образуват по-тежки и при този процес се отделя огромно количество полезна енергия. Ако бъде създаден управляем термоядрен синтез, човечеството ще получи на практика неизчерпаем и чист енергиен източник.

Основаната цел на физиците от Принстън е намиране на възможности за отказ от използването на газообразен бор. Този елемент има важна роля – той не дава възможност на волфрама от стените на токамака да попадне в плазмата, да охлади частиците и да намали ефективността на реакцията. Обикновено за този процес се използва диборан – съединение на бора с водород.

Диборанът е взривоопасен и по време на тестовете на токамака се налага всички хора да напуснат помещенията. Освен това, диборанът е токсичен. Оказа се, че много по-просто е да се добави малко количество прахообразен бор в плазмата. Борът е инертен, не е взривоопасен и не е токсичен. По този начин става възможно получаването на плазма с ниска плътност, нестабилността на която може лесно да се погаси чрез електромагнитни импулси. Това е един наистина лесен и евтин начин за подобряване на термоядрената реакция.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари