Създаден е първият прототип на ускорител-върху-чипа

1
715

Ако ускорителите на елементарни частици не бяха толкова огромни, те отдавна биха се използвали не само в теоретичната физика, но и в медицината и още редица други направления. Но навярно в най-близко време тази устройства ще станат масови и много компактни. Американски учени успяха да поместят ускорител на частици в обикновен чип.

В обикновените ускорители частиците се движат във вакуумни тръби и се ускоряват до изключително високи скорости с помощта на микровълни или свръхпроводящи магнити. За да може да работи тази технология е необходимо оборудване с много големи размери. Миналата година физиците от ЦЕРН представиха ускорител с дължина едва два метра, а сега учените от Станфорд и Националната лаборатория SLAC създадоха съвсем компактна версия на ускорител с размери колкото стандартен силициев чип.

Използва се нова архитектура, в която електроните се движат в херметичен канал с дължина 30 микрона и дебелина по-малка от човешки косъм. Вместо вълни или магнити новото устройство ускорява частиците с помощта на ултравиолетова светлина, излъчвана от силициевите проводници в стените на канала. И още, инфрачервен лазер пулсира с честота 100 000 Hz, като всеки път изпуска поток електрони, които се удрят в в електроните под специално подбран ъгъл и ги придвижват напред.

Представеният прототип засега не е подходящ за практическо използване. С негова помощ електроните се ускоряват едва до 0,915 електронволта или хиляди пъти по-малко отколкото е необходимо за различните изследвания.

Но в края на годината учените възнамеряват чрез този ускорител върху чипа да получат електрони с импулс 1 MeV. За тази цел е достатъчно да се увеличи дължината на канала 1000 пъти и всичко да се постави върху чип с размер едва 2,5 см.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари