Създадоха генератор на кислород от лунен прах

5
1497

За да може да се реализира дългосрочно присъствие на хора на Луната е необходимо лунната колония да бъде осигурена с достатъчно ресурси, включително и годен за дишане кислород, както и ракетно гориво. Европейската космическа агенция (ESA) намери възможност за добив и на двата ресурса от лунния реголит.

Агенцията представи прототипа на инсталация за преобразуването на лунния прах (засега имитация на лунен прах) в кислород, който може да се използва за дишане и за гориво. Технологията извлича голямо количество кислород от реголита с помощта на електролиза на разтопена сол. При този процес лунният прах се нагрява, а кислородът се събира на анода. Този технологичен процес се използва за производството на метали и сплави, но ESA са го модифицирали по такъв начин, че се отделя кислород, който може да бъде събиран и използван.

Новата технология може да бъде изключително полезна за изследователите на Луната. При нейното използване се образуват и могат да се произвеждат сплави, необходими за изграждането на здания и за ремонт на техниката.

Засега учените представиха само работещ прототип, който потвърждава, че новият технологичен процес работи. Следва усъвършенстване на технологията и навярно след няколко години подобна инсталация ще бъде изпратена на Луната. Учените заявиха, че първата фабрика за кислород от подобен тип ще бъде представена след около три години.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Ой милите…, нагряли някакъв прах(подобен на този от луната?!) и се отделил окис. Ма то невероятно откритие!!! Мисля че вече сме готови да колонизираме планетие около Земята!!!

проста гювендия
проста гювендия

Върви да колонизираш тоалетната, дегенерат такъв, защото само за това те бива.

анонимен
анонимен

Проста…, аз като колонизирам тоалетната произвеждам метан в особено големи количества, ама не се хваля.

Качи честно, как си представяш да дишаш окис отделен от прах?!

той
той

Хоп- 30 милиарда от бюджета отидоха към най-тънката мафия в САЩ – НАСА ахаха

pix3l
pix3l

Важното е да не отидат за водка… 🤣