fbpx
8.6 C
София

Създадоха ИИ, който на разбираем език обяснява своите решения

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Лондонската стартираща компания CausaLens създаде платформа, която може да се използва като интерфейс за съвместна работа между хората и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, без използването на какъвто и да било код. CausaLens заяви, че е първата в историята компания, която е успяла да създаде причинно-следствен изкуствен интелект – модел на ИИ, който разсъждава за околния свят и за своята работа по същия начин като хората. Новият изкуствен интелект на CausaLens обяснява причините и следствието, след което обосновава своите решения по съвсем разбираем за хората език, без да изисква от потребителите каквито и да било познания по програмиране.

„Ние искаме да създадем един свят, в който хората могат да имат доверие на машините в решаването на най-сериозните проблеми в икономиката, обществото и здравеопазването. Нашите клиенти вече имат виждане за бъдещето с използването на нашата платформа без код“ – заяви основателят и генерален директор на стартъпа Дарко Матовски.

TechCrunch отбелязва, че към днешен ден изкуственият интелект се използва за правенето на прогнози на базата на натрупаните статистически и исторически данни. Тези ИИ модели масово се използват в много области, включително във финансите, здравеопазването и т.н. Но те работят на принципа на „черната кутия“ и никой не знае и не може да разбере какви класификации и какви връзки между данните е направил изкуствения интелект и по какъв начин е променил своите основни подходи. Самите компании, които създават най-новите ИИ на практика не разбират по какъв начин съответният изкуствен интелект е направил прогнозата. А това означава, че на подобни системи не може да се има много голямо доверие и те не бива да вземат особено важните решения.

Сега CausaLens заявиха, че са открили оптималния подход. Това е нов причинно-следствен изкуствен интелект, с който може да работи на практика всеки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини