Създадоха модел на „живия“ Марс

0
46

Американският инженер и програмист Кевин Джил представи изображения на четвъртата планета от Слънчевата ни система – Марс, но така както планетата би изглеждала от космоса в миналото, ако не нея е имало живот. Резултатите от симулацията са представени в Google+ акаунта на Джил.

В основата на триизмерния модел, създаден от инженера, са данните от топографията на Марс, получени от сондата MRO (Mars Reconnaissance Orbiter. Припомняме, че този космически апарат, който достигна орбитата на червената планета през 2006 г., създаде доста точна карта на възвишенията и други особености на повърхността й.

За създаването на своя модел на Марс Джил е използвал обективни данни от MRO и е добавил други параметри, като ниво на водата, състав на атмосферата и евентуално разпределение на растителността, без научна обосновка за това.

В момента ниската температура на Марс не допуска съществуването на течна вода. Изследванията, проведени с помощта на марсоходите Spirit и Opportunity, както и на различни орбитални апарати, показват, че залежи от вода има под повърхността на марсуанския грунд. На места водата е съвсем близо до повърхността, В миналото температурата на планетата е била значително по-висока, което прави теоретично възможно съществуването на течна вода и дори живот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари