Създадоха най-сложния виртуален модел на бактерия

0
66

Учени от Станфорд създадоха най-подробния към момента виртуален модел на една единствена клетка. Както става ясно от прес съобщение на сайта на университета, това им е позволило да предскажат неизвестни преди свойства на бактериите.

Специалистите са избрали бактерията с най-малкия геном – Mycoplasma genitalium, в чието ДНК има общо 525 гена (за сравнение, при класическа бактерия E.coli има над 4000 гена).

Виртуалният модел на клетката може да моделира синтеза и разпада на различни аминокиселини, нуклеотиди и други молекули, както и белтъци, ДНК, РНК, процеси на взаимодействие между гени и клетъчно делене. Моделът позволява управлението на приблизително две хиляди параметъра.

При изследването на различни възможни процеси, с помощта на виртуалния модел, учените са достигнали дори по-далеч, провеждайки експерименти, които не са възможни при реалните опити с бактерии. Това е позволило на екипа, да направи някои открития за неизвестни преди възможности на реалните бактерии, които биха могли да бъдат от полза в медицината и биологията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за