Създадоха нови „мускули“ за нанороботи, много по-силни от човешките

1
25

Учените от Националната лаборатория Лоурънс в Бъркли създадоха микроскопичен компонент, базиран на елемента ванадий, чиято сила, ако бъде използван за създаването на нанороботи, е хилядократно по-голяма от тази на човешките мускули (при еднокво съотношение).

Изобретението, чиито възможности са подробно описани в списание Nanoletters, всъщност се е оказало неочакван резултат от работата на изследователите, занимаващи се със свойствата на ванадиевия оксид. Този материал при нагряване до над 65 градуса от изолатор става проводник.

Необичайните свойства на веществото при този процес позволяват, то да бъде използвано за създаването на микроскопични компоненти за наномашини. Концепцията за нанороботи (наноасемблери) предполага, че някой ден светът около нас ще е изпълнен с миниатюрни роботи, с големината на молекула, които ще обработват материята атом по атом. По този начин те ще могат да създават или променят по наше желание различни предмети – дрехи, битови уреди, автомобили и дори сгради.

За сега създаването на нанороботи е все още в начална фаза и очакванията са откритието на учените от Бъркли да спомогне за бъдещите разработки в тази област, позволявайки на миниатюрните машини да бъдат много по-силни.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saint_jazz
saint_jazz

Много ми е любопитно как ще се изменят технологиите след 20-30 години и неща които сега ни изглеждат невъзможни, децата ще си играят с тях.