Създадоха робот с двигател с вътрешно горене

0
40

Американски инженери създадоха гъвкав силициев робот, който използва за придвижването си енергията от контролирани взривове на метан и кислород. Това става ясно от научна статия в списание Angewandte Chemie. Методът за първи път е използван за задвижване на робот.

Роботът се състои от три силициеви „крачета“, в които са обособени специални канали, изпълнени с газ. В тези канали се поставя смес, състояща се от две части кислород и една част метан, която се възпламенява с помощта на искра. Този процес се контролира от компютър.

По време на взрива гъвкавият робот отскача на височина от 30 см., което не изглежда особено много, но всъщност е многократно повече от неговата собствена големина. Освен това роботът разполага и с автоматични клапани на трите си крачета, които се отварят по време на взривовете, за да излязат отработените газове.

Новата концепция може да позволи създаването на качествено нови технологии за придвижване на автономни роботи, което да ги направи много по-маневрени в различни труднодостъпни местности. Технологията би могла да има приложение в отбранителните технологии, както и за спасителни операции или за придвижване на други планети.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари