Компактно устройство, което може да прожектира снимки и видео директно на ретината на човешкото око, е разработено от изследователи от Университета на Фукуи. Екипът интегрира лазерен модул, който може да извежда червени, зелени и сини лазери чрез микроелектромеханично (MEMS) огледало.

Посоката, в която огледалото отразява светлината от лазерния модул може да се контролира по електронен път

Това прави възможно да се прожектират висококачествени 2D изображения чрез лазерно сканиране над желаното място. Към момента така може да се възпроизвежда цветно видео с резолюция от 1280 х 720. Заедно с малкия размер на проектора, най-обещаващото приложение е при джаджи като умни очила например.

Посочва се, че по този начин могат да се надминат възможностите на виртуалната и обогатената реалност за забавление. Може да се стигне до по-добро водене на конферентни разходи, съвършено наблюдение и дори извършване на медицински операции от разстояние.

Изследователите са уверени, че след някои доработки ще е възможно да прожектираме директно върху ретината на човешкото око, по безопасен начин.

Най-голямото предизвикателство пред тях е било да комбинират  светлинните лъчи от трите независими източника, за да се получи RGB предаване. Успяват да го направят с устройство, което е комбинатор от типа на вълноводите. Има три такива, като всеки от тях получава светлина във всеки основен цвят.

„За сега, нашият уред може да се използва в лазерни микроскопи, сензори, проектори и HUD дисплеи (най-вече при автомобилите).“, обяснява Акира Накао, асистент професор и водещ автор в изследването.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари