Създадоха чип, който имитира човешкия мозък

5
21

Иновациите и новите технологии достигнаха до изключително високо ниво. Редица устройства и машини вече наподобяват роботи, които лесно и безпогрешно служат на човек, като че ли те самите са хора, изобретени и програмирани да прогнозират и разпознават потребителските нужди, интереси и действия.

В MIT – един от най-престижните технологични институти в света представиха уникалното си откритие преди няколко. Става въпрос за чип, който имитира човешкия мозък. Изследователите на Масачузетския институт по технологии разясняват на аудиторията, учените и журналистите, че, по-конкретно, компютърният чип, върху който се работи близо две години, има способността да имитира дейността на невроните в мозъка, когато те възприемат нова информация.

Уникалното творение на Масачузетския технологичен институт представлява силиконов компютърен чип, състоящ се от близо 400 транзистора. Именно тези транзистори изпълняват и цялата дейност по имитация на невроните в човешкия мозък. Разбира се, всички тези 400 транзистора могат да симулират активността на само една синаптична връзка (връзката или по-скоро структурата, в която влизат отделните неврони помежду си, за да реагират и да изпълняват функциите си).

Човешкият мозък, на свой, ред се състои от над 100 милиарда неврони, които пък, влизат в различни синаптични връзки, наричани още от учените синапси.
Учените от Масачузетския технологичен институт твърдят, че с усъвършенстването на своята уникална технология, чипът ще може да влезе в ежедневна употреба в помощ на хората при избор на здравословна храна, полезно четиво за всеки един от нас, както и за вземане на решения при стресови ситуации, когато информацията се обработва по-трудно и бавно от човешкия мозък. Изследователите на MIT категорично заявиха, че продължават работата си по своя силиконов компютърен чип.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Cellvidonsliderumdjagi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
BLC
BLC

Кога да очакваме Арнолд Шварцнегер 1.0?

vidon
vidon

Цитат:


представлява силиконов компютърен чип


Леле, нови видове чипове ли вече има?

Цитат:


по своя силиконов компютърен чип.


Трябва да ме баннете за простотия.

Цитат:


уникалното си откритие преди няколко. Става въпрос за чип,


Преди няколко какво?

Това нещо е писано от третокласник. Встъплението, изложението и заключението са катастрофални за сайт, който претендира, че публикува новини, а не примери с грешки за учебници по бълг. език.

sliderum
sliderum

Колега, не се притеснявай и на МТИ им е за пръв път да направят чип(който да работи)…Сега трябва и да го направят полезен, а не само да цикли на празен ход и да си играят с него като малки деца(то на американците толкова им е и акъла – добре че се намира по някой индиец или българин да им върши работата).

djagi
djagi

Да, новинарите не е зле да научат, че „силиконов чип“ е всъщност силициев, както и че се казва „Силициевата долина“, а другото е което жените си слагат в гърдите…

Цитат:


силиций – silicon (да не се бърка с полимера силикон – англ. silicone)


vidon
vidon

За срамотиите трябваше за два дена от публикуването на този „диамант“ да се редактира.