fbpx
-2.2 C
София

Създателите на Napster се завръщат на сцената с нов социален проект

Най-четени

Двамата създатели на оригиналната платформа за обмен на музика Napster се завръщат в онлайн пространството с амбициозен проект, който се нарича Airtime. Шон Фанинг и Шон Паркър се събират, за да работят съвместно над своята новостартираща компания, информира BBC.

Любопитна подробност от миналото е фактът, че двамата новатори са се запознали по време на създаването и поддръжката на музикалния феномен Napster.

Подробностите за техния нов проект са оскъдни, но вече се знае, че той ще бъде доста интересен. В основата му ще бъде възможността за провеждане на случаен видеочат, но към Airtime ще има прикачена и социална мрежа. Успешното съчетаване на двата елемента определено ще бъде голямо предизвикателство, но ако успеят – Фанинг и Паркър могат да спечелят доста пари. Най-популярната услуга от този род се нарича Chatroulette, но тя предлага съвсем базисна функционалност, а Airtime ще бъде много по-комплексен продукт.

Към този момент за стартиращия проект вече е събрана сумата от 8 милиона долара. Сред инвеститорите се забелязват имената на актьора Аштън Кътчър и Скот Браун, който е агент на Джъстин Бийбър. Новата услуга Airtime би трябвало да стартира до края на тази година. В началото услугите ще се предлагат в тестов режим, а когато бъдат изчистени бъговете проектът ще бъде отворен официално.

Шон Паркър е заявил пред технологичния новинарски сайт TechCrunch, че Airtime ще обобщи всичко, което се е случило в областта на медиите и социалните мрежи през последните десет години.

Новият проект трябва да помогне на потребителите да избягат от сковаващия и ограничаващ модел, който се налага чрез структурата на социални мрежи от сорта на Facebook. В Airtime системата ще помага на потребителите да се запознават с нови хора, с които имат сходни интереси. Съчетаването на случайния и социалния елемент ще предизвика интересни резултати, но не е много сигурно дали това ще се хареса на потребителите.

Доколкото се подразбира от това, което се знае за Airtime до момента, вероятно проектът ще бъде насочен основно към общуването с напълно непознати хора. Както и при Chatroulette, за основен канал на комуникацията ще бъдат използвани уебкамерите на хората.

След напускането на Napster специалистите Шон Фанинг и Шон Паркър са работили по различни проекти, свързани с високите технологии и интернет. Работата на Паркър е била по-успешна и той е взел участие в компании като Plaxo и Facebook.

Двамата са се запознали онлайн, без да имат някакви общи познати, а във времената на днешните социални мрежи такова нещо е почти невъзможно да се случи. Именно това трябва да промени Airtime и да върне очарованието на мрежата от деветдесетте години на миналия век, когато беше обичайно да се правят запознанства с хора само на базата на общи интереси.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини