Създателят на програмния език Swift напуска Apple

1
162

Създателят на езика за програмиране Swift Крис Латнър заяви, че напуска Apple. Swift е новият изключително популярен програмен език за създаване на приложения за macOS и iOS. Латнър обяви намеренията си с електронно писмо до ръководството и служителите на Apple.

Латнър не сподели каква е причината да напусне корпорацията, но добави, че ще работи в Apple до края на месец януари, а след това „ще намери как да използва уменията си на друго място“.

Крис Латнър се присъединява към екипа на Apple през 2005 година, когато създава услуга за LLVM програмисти. След това този продукт бе интегриран в системите на Apple, а Латнър се зае със създаването на Swift.

Презентацията на този програмен език се състоя по време на WWDC 2014, когато бе съобщено, че Apple създава език за програмиране, който не e обременен с тежкото наследство на Objective-C. Swift бе заложен в платформата NeXt, която стана основа за macOS, а след това и за iOS.

Оттогава Swift е един от най-популярните програмни езици в света. Според експертите и програмистите, Swift е удобен и мощен език за програмиране, който може да замени Objective-C в екосистемата на Apple и дори да подобри цялото семейство програмни езици C.

Според повила се днес информация, Крис Латнър отива в Tesla Motors, където ще работи върху софтуера на Autopilot.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари